Zapadna obala Istre ima najzagađeniji zrak u državi

Photo credit: Screenshot Ventusky

Prema podacima stranice Ventusky, na kojoj se mogu za sve gradove, regije i države provjeriti podaci poput temperature, vlage u zraku, brzine vjetra, i slično, može se provjeriti i kvaliteta zraka u odabranom području. 

Pogledali smo kartu i imali se čime iznenaditi – gotovo cijela zapadna obala Istre ima kvalitetu zraka označenu kao “vrlo nezdravu”, s 147 μm/g čestica PM2.5. Samo prekjučer, 30. siječnja, kvaliteta zraka je bila označena kao “dobra”, s 10 μm/g spomenutih lebdećih čestica, piše Glas Istre

PM2.5 ili fine čestice su one koje su manje od 2,5 μm pa lakše i dublje mogu prodrijeti u organizam. One nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva (ispušni plinovi iz automobila, grijanje na drva ili ugljen i sl.), a sastoje se uglavnom od sulfata, nitrata, amonijaka, organskog i elementarnog ugljika, teških metala, poput olova, mangana, bakra, kadmija, cinka, nikla, vanadija i kroma).

Njihov je promjer otprilike 3 posto promjera dlake kose, a kad njihova koncentracija poraste više od dopuštenih 25 μg/m3 u kalendarskoj godini i kad prodru duboko u pluća, mogu uzrokovati niz problema, od otežanog disanja do peckanja očiju, piše Gloria.

Na karti se vidi da zagađenje zraka stiže iz susjedne nam Italije, gdje je na snazi crveni alarm radi (ne)kvalitete zraka.

Pokušali smo kontaktirati udrugu Zelena Istra, kao i Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, no nitko se nije javio, piše Glas Istre.

 

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide