Zbog manje stanovnika na popisu, ništa od gradnje resorta kod Buja

Photo credit: Facebook Kabola

Zbog manjeg broja stanovnika prema zadnjem popisu stanovništva na području Grada Buja u Istri, neće se realizirati turistički zdravstveni resort slovenskog investitora Janeza Živka iznad jedne od najljepših vinariju u Hrvatskoj – Kabole obitelji Markežić. To je za ovu uglednu vinarsku obitelj odlična vijest budući da su ovog proljeća dignuli glas protiv ove investicije na dosad neizgrađenom brdu ponad njihove vinarije i vinograda zaštićenog momjanskog muškata. U tome ih je podržala i udruga vinogradara i vinara Istre Vinistra, piše Barbara Ban za Jutarnji list s kojeg prenosimo dio članka u nastavku.

Kako pojašnjava tamošnji gradonačelnik Fabrizio Vižintin, manji broj stanovnika je jedini razlog zašto se područje neće urbanizirati u aktualnim izmjenama i dopunama prostornog plana kojim je predviđen i ovaj projekt.

– Skinuta su građevinska područja zbog problema oko popisa stanovništva, pa neće biti moguće realizirati niti taj projekt. No, ni obitelj Markežić neće moći sagraditi svoju obiteljsku kuću kako su planirali, a i druge su investicije u problemima zbog ovoga. Jedino što ostaje kao urbanizirano područje je parcela za gradnju POS-ovih stanova kraj vage u Bujama – kazao nam je tamošnji gradonačelnik. Veli da se od projekta nije odustalo zbog negodovanja vinarske obitelji koja smatra da bi se novom investicijom u njihovim susjedstvu nagrdio krajolik te onemogućila njihova daljnja vinarska proizvodnja.

– Jedini pritisci koje smo imali vezano uz taj projekt došli su od obitelji Markežić. Nitko drugi se nije bunio. A naputak o tome da s obzirom na broj stanovnika prema novom popisu stanovništva, ne smijemo više širiti građevinska područja, dobili smo u srpnju od županijskog Zavoda za prostorno uređenje. Moramo uskladiti kvadrature građevinskih područja s novim popisom koji nam je zavezao ruke za daljnji razvoj – ističe Vižintin, javlja Jutarnji.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide