13. Međunarodni festival vizualnih umjetnosti – ARTERIJA ”Daj šansu boljem sutra!”

13. Međunarodni festival vizualnih umjetnosti – Arterija

9 – 11 / 9 / 2022

Park i prostor kod Zajednice Talijana Novigrad-Cittanova, Veliki trg, atrij i park Muzeja Lapidarium, Park Novigradske biskupije

Čovjek je živo biće, dio je prirode kao i sve ostalo, bila to životinja ili biljka, zemlja, voda, zrak, vatra ili kamen. Ali dio prirode su i tzv. nematerijalni mediji životnih narativa poput slika, kipova, računala, glazbe, performansa ili plesa. Oni posjeduju pregršt simboličkih značenja, prihvaćanja vanjskog i percepcije unutarnjeg. Njihovi intermedijalni odnosi otvaraju dijaloške prostore koji svojom ekspresivnom i samosvojnom poetikom, individualno ili pojedinačno, unutar vlastitih kompozicija i unutarnjih struktura, postavljaju raznovrsna pitanja, a često daju i odgovore.

U zajedničkim interakcijama na odabranim lokacijama parkova i urbanim prostorima starogradske jezgre Novigrada-Cittanove, odabrane umjetnice i umjetnici uspostavljaju jedinstveni medij koji nam rastvara polja interpretacija, šetnji umjetničkih idioma; kao pamtivijeku individualne svijesti i kolektivne nesvijesti. Na taj način umjetnost nam se izravno obraća, budi vlastite svjetove složene u kaleidoskope naših tijela u najširem smislu te riječi.

Istovremeno, umjetnost se materijalizira procesima i postupcima, mislima i zamislima koji se uspostavljaju i sastavljaju; prikazi postaju stvarnost, radnja se odvija u mediju koji nam je blizak, podjednako je i naš i (samo)svoj.

Istinita analogna stvarnost – tautologija koje možda više i nema – postala je digitalna, virtualna stvarnost (Virtual Reality). No i ona postoji samo kao tumačenje, jer ju ne možemo fizički odrediti. Stoga je ona tehnološki ‘digitalna’ i ‘virtualna’ sa svim svojim podizbornicima proširene (augmented), miješane (mixed), uranjajuće (immersive), produžene (extended) i još pokoje stvarnosti. Stvarnosti su poput kemijskih spojeva, čiji su elementi komplementarni ne samo u krugovima, spiralama i privlačnostima, nego i u suprotnostima i odbojnostima. Stoga i izložena djela svojim unutarnjim napetostima pokazuju istinitost u stvarnosti, što se odražava kroz različita polazišta i vještine, znanja i postupke umjetnika i umjetnica.

Daj šansu boljem sutra! Pokušajmo živjeti ne od danas do sutra, nego za danas i za sutra. Imati, nastaviti i uspostaviti odnose među sobom, sa svijetom, sa svemirom, s prirodom, s tehnologijom, s vezama i refleksijama. Svaka se veza može prekinuti, kao i tehnologija, jer se priroda ‘okreće protiv nas’. Protiv sebe? Humanizacija prirode? Umjesto toga, pokušajmo humanizirati tehnologiju kao svoje proširenje, koje u fizikalnim zakonima i matematičkim jednadžbama proizlazi iz prirodnih zakona. Surađujmo, međusobno, i s prirodom – stvarajmo s prirodom. Zahvatimo dlanom vodu i krenimo na izlet.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide