24. ORGANUM HISTRIAE: Očekuju nas koncerti u Sv. Lovreču i Bujama

Ovogodišnji ciklus započeo je u Motovunu koncertom jedne od najznačajnijih hrvatskih mladih orguljašica, Josipe Leko, a nastavljamo također mladenačkom energijom i to u Sv. Lovreču Pazenatičkom. 

Nekadašnje značajno sjedište podeštata Mletačke Republike danas skriva mnoge tajne i blaga kulturne baštine, a jedno od najznačajnijih su najstarije orgulje Istre – jedine sačuvane i restaurirane orgulje Petra Nakića, utemeljitelja venecijansko – dalmatinske orguljske škole iz 1735. godine. Ovog puta Nakićeve orgulje će zasjati pod prstima izvanrednog orguljaša i improvizatora koji, očaran povijesnim orguljama, dolazi čak iz Nizozemske! ERIK JAN ERADUS, nasljednik velikih orguljaša H. Andriessena i A. de Klerka, predstavit će se nizozemskim i njemačkim kompozitorima koji su stvarali pod utjecajem talijanskih majstora, te svojim vlastitim improvizacijama.

Nakon Sv. Lovreča, festivalska pozornica seli se u Buje, u jednu od najljepših sakralnih građevina Istre – u župnu crkvu Sv. Servula. Kao što i sam naslov koncerta govori, SOUND THE TRUMPET, ovom prekrasnom baroknom građevinom odjeknut će blještavi zvuci trube uz još jedan povijesni dragulj, orgulje Gaetana Callida iz 1791. godine. Nastup mlad, ali iskusan duo IVAN ĐUZEL (truba) i URSA LJUBAN (orgulje) koji će publici podariti večer pretežito talijanskih kompozitora, s posebnim naglaskom na autorske obrade poznatih opernih arija.

Ulaz je slobodan, a po završetku koncerta zainteresirani posjetitelji imaju priliku uz stručno vodstvo razgledati ovae dragocijene instrumente izbliza.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide