Bookmobil u posjetu umaškim vrtićima od 20.4.

U sklopu natječaja za prijavu programa, projekata i manifestacija udrugau području odgoja i obrazovanja u 2023. godini Grad Umag podržao je inicijativu pjesnikinje Maje Klarić da sa svojim Bookmobilom – knjižarom na kotačima posjeti ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje na području Grada Umaga. 


Bookmobil
je putujuća knjižara koja je s radom započela u kolovozu 2020.g. i otada je obišla gotovo cijelu Hrvatsku promovirajući knjige i čitanje. Radi se o restauriranom Volkswagen kombiju koji funkcionira kao knjižara, književna pozornica, mjesto za razmjenu knjiga i ideja na kojem se organiziraju druženja, čita se poezija i održavaju književne večeri, čime se omogućuje dostupnost knjiga i književnih sadržaja na različitim lokacijama i u manjim sredinama. Otkad je pokrenut, reakcija publike svih uzrasta bila je izvanredna te se iz mjesta u mjesto bilježio sve veći broj zainteresiranih posjetitelja.


U programu „Mali Bookmobil“ sve se aktivnosti usmjeravaju na najmlađu publiku (0-7 godina). Bookmobil će obilaziti dječje vrtiće i organizirati besplatnu razmjenu slikovnica i knjiga za djecu te čitanje naglas za najmlađe. Jedan od osnovnih ciljeva ovog programa jest potaknuti roditelje da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi ono postalo dijelom svakodnevnog druženja roditelja i djece te kako bi se stvorila ljubav prema knjizi i čitanju. 

Organizatorica Maja Klarić ističe kako je važno poticati ljubavprema čitanju od najranije dobi te je stoga sa svojom pokretnom knjižarom dosad već posjetila brojne vrtiće i osnovne škole. Prilikom posjeta Bookmobilu, djeca imaju priliku besplatno razmijeniti knjige te razgledati unutrašnjost kombija koji je Maja sama preuredila iz putničkog vozila u putujuću knjižaru, a priča o tome još je jedan motiv djeci da slijede svoje snove i pritom se dobro zabave, ističe pjesnikinja. 

„Odnos prema knjizi počinje se stvarati i razvijati još i prije nego što djeca znaju čitati, stoga je važno poticati bilo kakvu interakciju s knjigom – od listanja slikovnica, odlaska u knjižnicu, zajedničkih čitanja i slično“, kaže Maja. „Pozivam roditelje da zajedno sa svojom djecom odaberu knjige koje će mališani donijeti na razmjenu!“


Program „Mali Bookmobil“ obilazit će vrtiće prema sljedećem rasporedu:

20.4. Radost i Bambi
25.4. Radost i Bambi
27.4. Duga
16.5. Murine
18.5. Petrovija
23.5. Bašanija
25.5. Babići

Organizatorica događanja Maja Klarić afirmirana je književnica i prevoditeljica sa šest objavljenih knjiga i dugogodišnjim radom s publikom svih uzrasta. Diplomirala je Engleski jezik i književnost i Komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je stekla zvanje profesorice. Radi kao urednica i književna prevoditeljica.


Zbivanje organizira Kulturna udruga Fotopoetka iz Šibenika čija je Maja Klarić predsjednica, a financijski ga je podržao Grad Umag.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide