Brtonigla: Žetvena svečanost u sklopu manifestacije „U bojama tradicije"

U petak, 07.07.2023. Općina Brtonigla se vratila u doba starih zanata u sklopu manifestacije „U bojama tradicije: Žetvena svečanost“.

Ulice su bile preplavljene raznim zanatlijama kakvih je danas gotovo nemoguće vidjeti. Izrađivale su se zdjele i instrumenti, plela se tkanina i još mnogo toga iz tog doba. Ujedno, izloženo je bilo i razno oruđe koje se nekada koristilo u radu u polju.


Posebna atrakcija je bila drvena vršilica žita u vlasništvu Ezia Radina, koja datira iz 1938. godine i koja nakon desetljeća rada, stavlja se u funkciju prigodno samo za tu manifestaciju, gdje privuče pažnju svih posjetitelja i u konačnici razigra najmlađe, uz neizostavno skakanje u sijeno.


Posjetitelji su uživali i u animaciji u režiji glumaca IstriaInspirita, te u vožnji magarcima, igranju starinskih igri i mnogim drugim zanimljivostima.


Događaj, je bio idealno mjesto za degustaciju starinskih jela kao što su fritule, kuhani kukuruz i gljivarski kotlić za što su bili zaduženi članovi Zajednice Talijana Nove Vasi, gljivarska udruga Boletus i djelatnici Turističke zajednice Općine Brtonigle.
Nije nedostajala ni ponuda vina koja je bila sveprisutna u središtu Brtonigle.


Cijela manifestacija je imala starinski štih, a očitovao se kroz ukrašene ulice, nošnje, mirise, okuse i glazbu.


Što se tiče glazbe, tijekom cijele manifestacije mogli su se čuti zvuci harmonika i ostalih instrumenata iz tog doba, a posebnu atmosferu je stvorio Trio Fortuna nastupom na brtoniškom trgu.


No, ono što je najbolje dočaralo doba svečanosti, koja se stoljećima održavala nakon žetve i koja je predstavljena na ovoj manifestaciji, jesu spontana druženja uz pjevanje i plesanje koja su potrajala do kasno u noć.


Događaj je održan kako bi se odala počast precima koji su mukotrpnim radom zajedno proizvodili hranu i kasnije proslavili završetak posla (žetve) uz druženja u kojima su bili uključeni svi koji su da li svoj doprinos.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide