„Čudesna morska ISTRAživanja“ – otvorenje stalnog postava o šivanom brodu iz Zambratije

Dana 18. srpnja 2023. godine u Muzeju grada Umaga(Trg Svetog Martina 1) s početkom u 20:30 sati očekuje vas otvorenje stalnog postava o prapovijesnom šivanom brodu iz Zambratije. 

Arheološka posebnost umaškog područja otkriće je prapovijesnog drvenog šivanog broda iz uvale Zambratija, koji zbog arhitektonskih karakteristika i datacije nema analogije na čitavom Mediteranu. Datiran je u razdoblje između posljednje četvrtine 12. i posljednje četvrtine 10. st. pr. Kr., odnosno na prijelaz iz kasnog brončanog doba u početnu fazu kulture Histra.


Prapovijesni šivani brod iz Zambratije najstariji je primjer u potpunosti šivanog drvenog broda pronađenog na Mediteranu.


Ostatke broda, od 2008. do 2013. godine, istražio je međunarodni tim na čelu s arheologinjom dr.sc. Idom Koncani Uhač iz Arheološkog muzeja Istre, Markom Uhačem iz Konzervatorskog odjela u Puli i dr.sc. Giuliom Boetto iz Centra Camille Julian iz Francuske.
Pronalazak prapovijesnog broda pruža nepresušan izvor podataka i polazna je točka za istraživanje podrijetla i evolucije šivanih brodova uopće. Brodograditeljska tradicija, definirana kao „sjevernojadranska tradicija šivanja“, kojoj je brod iz Zambratije prethodnik, koristila se i u rimskom razdoblju.


Zato je u Muzeju grada Umaga unutar projekta Čudesna morska ISTRAživanja uređen stalni postav o prapovijesnom šivanom brodu Zambratija. Osnovu postava čini replika ostataka brodske konstrukcije postavljena u rekonstruiranu formu. Predmetnim postavom se osim samog otkrića, slavi umijeće i znanje izrade šivane brodice kao tehničkog izričaja lokalne zajednice u Zambratiji i naroda koji je u Istri živio u prapovijesti.


Projektom Čudesna morska ISTRAživanja nastojali smo osmisliti prvi dio stalnog muzejskog postava kroz dvije tematske cjeline:
– prezentacijom najstarije šivane brodske konstrukcije na Mediteranu
– i uz to, pružanjem pogleda u jedan dio antičkog života na umaškom priobalju.
Antički nalazi i lokaliteti koji su prezentirani u projektu važan su dio kulturno-povijesne baštine umaškog područja. Kroz projekt posvećen moru javnosti je predstavljen samo manji dio antičke muzejske građe i dokumentacije, kao uvod za buduće realizacije postava.
Povezanost antičkog čovjeka i mora prikazana je kroz predstavljanje običaja, vjerovanja, ribarske alate te različite gospodarske djelatnosti i trgovačke veze koje su se razvijale zahvaljujući životu uz more.


Projekt Čudesna morska ISTRAživanja obrađuje tako tisućljetni život uz obale Lokalne akcijske grupe u ribarstvu Pinna nobilis predstavljajući, prije svega, arheološke maritimne lokalitete koji su upisani u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide