Grupa Survivor u spotu "Eye of the tiger"

Grupa Survivor u spotu "Eye of the tiger"
Foto: YouTube Screenshot

LEGENDARNI HIT KOJI VOLE ČAK I POLITIČARI
“Eye of the tiger” – od neočekivanog poziva do nevjerojatnog uspjeha

Glas Istre piše:

Zahvaljujući jednoj političkoj stranci u Hrvatskoj je nekima opet postala zanimljiva pjesma o »tigrovom oku«, odnosno »Eye of the tiger«. Što je u toj pjesmi da je tako popularna među političarima, ali i sportašima?

Šest tjedana na vrhu

»Eye of the tiger« pjesma je iz 1982., napisali su je Frankie Sullivan i Jim Peterik, gitarist i klavijaturist grupe Survivor, i upotrijebljena je za treći dio serijala filmova o boksaču Rockyju Balboi kojeg je utjelovio Sylvester Stallone. Upravo je ovaj glumac koji je u to vrijeme bio na vrhuncu slave, nakon što je za prvog »Rockyja« osvojio Oscara za najbolji film i nastavio se profilirati prvenstveno kao akcijska zvijezda, jednog dana nazvao Peterika. Kako Peterik nije bio kod kuće, Sly je poruku snimio na telefonskoj sekretarici koje su u to vrijeme još bile novost.

– Yo, Jim, nazovi me, Sylvester Stallone ovdje, poručio je, na što je Peterik u nevjerici samo pomislio »Da, baš« iako je to bila prilika koju je čekao cijeli život. Ipak, na drugoj strani žice zbilja je bio Stallone koji je ustvari za film htio iskoristiti hit »Another one bites the dust« Queena, ali ovi mu to nisu dopustili. Htio je »nešto s ulice«, s pulsiranjem koje odgovara scenama boksa. Dopala mu se »Poor man’s son«, pjesma i prvi top 40 hit grupe Survivor s prvog albuma »Premonition« i htio je nešto u tom stilu. Sullivan i Peterik ponudili su baladu »Ever since the world began«, no kada je Sly čuo demo verziju »Eye of the tiger« toliko mu se svidjela da ju je odlučio upotrijebiti u filmu bez da čeka da se ponpvo snimi. Na albumu Survivora i singlici se ipak koristi verzija snimljena u profesionalnom studiju.

Tri tjedna nakon premijere filma, »Eye of the tiger« objavljen je kao singl i na kraju na prvom mjestu top liste u SAD-u provela šest tjedana, 15 tjedana među prvih deset. Pjesma je objavljena 31. svibnja 1982. a do kolovoza već se prodalo dva milijuna ploča i to je bio tek početak. Pjesma je osvojila Grammy, a na 55. dodjeli nagrada Oscar, nominirana je kao najbolja pjesma iz filma, no izgubila od »Up where we belong« iz filma »Oficir i džentlmen«.

akav uspjeh bio je neočekivan za Sullivana koji je jedva spajao kraj s krajem, a Stallone je i za četvrti dio sage o Rockyju angažirao dečke iz Survivora koji su snimili pjesmu »Burning heart«.

»Radi se o dizanju dupeta iz kreveta. Radi se o tome da kažete: ‘Neću pokušati ići u teretanu u ponedjeljak – ići ću u teretanu ponedjeljak«, komentirao je Sullivan zašto je »Eye of the tiger« postala toliko popularna.

Pjesma i dalje rastura

Ipak, nakon 13-mjesečne turneje koja je uključivala pet koncert tjedno i još samo jednog albuma »Caught In The Game« sve veći problemi s glasom prisilili su pjevača Davea Bicklera da napusti bend.

Sullivan zna da sve što je bend napravio nakon toga ostalo u sjenci popularne pjesme, ali to mu ne smeta. »Nikada, nikad se neću umoriti od sviranja ‘Eye Of The Tiger’. Ta pjesma još uvijek rastura, čovječe«, izjavio je za Classic Rock.

Neki su u SAD-u koristili tu pjesmu u svojim političkim kampanjama, iako bez dozvole poput republikanaca Newta Gingricha, Mitta Romneyja i Micka Huckabeeja, što se članovima benda nije dopalo pa su morali zaprijetiti i sudskim tužbama.

Izvor: Glas Istre

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide