Mirna Sišul izlaže u MMC galeriji Grada Umaga

Mirna Sišul izlaže u MMC galeriji Grada Umaga

U izložbenom prostoru MMC galerija Grada Umaga, Trg Marije i Line, može se razgledati izložba poznate riječke slikarice mlađe generacije Mirne Šišul. Izložba donosi najnoviji autoričin ciklus slika pod nazivom „I dan i noć“. Slike su izvedene u tehnici akrila na platnu, u kombinaciji s pastelom, ugljenom, sprejem, crtežom i kaširanim papirom, a posložene su u kompozicijske sklopove – od diptiha do poliptiha, pričajući na taj način kroz ulančane kadrove autoričinu emotivnu, maštovitu, osobnu – ali i svevremenu priču o jednome danu, stoji u priopćenju.

Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, u tekstu predgovora kataloga na sljedeći način opisuje autoričin ciklus radova „I dan i noć“:
Ciklus slika „I dan i noć“ Mirne Sišul po mnogo čemu je pomak u radu ove kreativne autorice. Premda ona i ovdje zadržava svoju prepoznatljivost stilskog izričaja i rukopisa, kao i svoje znano bogatstvo kolorističke palete, u novom ciklusu zamjetljiv je zaokret prema morfološkom pročišćenju, pojednostavljenju i sintetiziranju, prema apstrahiranju i zgušnjavanju. Tu se ona polako odmiče od narativa i priklanja simbolu, pa priču reducira, a kao dominantni motiv uvodi formu kruga (i elipse), koja vlada u prostoru bogatog, gotovo opipljivog, ali i smirenijeg kolorita. Valja reći kako se krug u njezinim novijim radovima ne pojavljuje slučajno, već s određenom namjerom, usko se vežući uz koncepciju. A ona propituje pojam, značenje i formu jednoga dana – kao vremenske, kozmičke, emotivne, likovno-inspirativne, odnosno čisto subjektivne kategorije. Krug je inače jedan od najstarijih oblika. On je arhetip, praoblik i praslika; simbol savršenstva i beskrajnog, cikličkog kretanja. Obavija on, pa time i simbolički štiti, sve unutar sebe. Krugovima se simbolički prikazuju Sunce i Mjesec. Sunce asocira na dan i zrači snagom, energijom i toplinom, svjetlošću i sjajem (pa su takve i boje koje ga vizualiziraju). Mjesec pak asocira na noć i povezan je sa nagonskim i nesvjesnim, instinktivnim i sanjarskim, produhovljenim – i umjetničkim. Sve je to zasigurno imala na umu Mirna Sišul kad je znalački koncipirala ciklus „I dan i noć“, jer na tim platnima ona se poslužila vizualnom metaforom i umjesto opisa blistavih trenutaka prolaznosti istaknula simboliku kozmičkog trajanja, životnih ciklusa i svevremenosti.
Slikarski, Mirna je ciklus „I dan i noć“ osmislila kao vizualni dnevnički zapis. Zapis koji, sukladno njezinu temperamentu i izričaju ipak sadrži mnoštvo ekspresivnih doživljaja i opažaja, impresija i refleksija. Ali i emocija, raspoloženja i snova, što sve ovu autoricu kreativno aktivira nizom inspirativnih impulsa tijekom 24 sata. Aktivira je u budnim satima obdanice i u snovitim noćnim satima, pa se čini kao da Mirna tijekom dana nikada ne spava. I da noću budna sanja. Jer dan se na njezinim platnima može iščitati u svim svojim fazama i mijenama – od snenoga svitanja, do blistavog, osunčanog jutra; od iskričavog podneva i bojom zasićenog kasnog popodneva, do zagasitog sumraka – i na kraju noći pune šarenih snova. Sve te trenutke autorica objedinjuje unutar cjeline jednoga dana. Pritom svoju priču gradi grupiranjem radova u diptihe i triptihe, oblikujući tako ambijentalne kompozicije u kojima trenuci u vremenu postaju trajanje u prostoru.

Ukratko o autorici:
Mirna Sišul rođena je 1977. godine u Rijeci. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost u Rijeci, a potom diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Djeluje na hrvatskoj likovnoj sceni već 22 godine. Samostalno izlaže od 2001. godine u zemlji i inozemstvu, do sada realiziravši 48 samostalnih istupa (Rijeka, Zagreb, Pula, Split, Zadar, Crikvenica, Rab, Grožnjan… i drugdje, a u inozemstvu u Sarajevu, Antwerpenu, Luxembourgu, Beču, Bratislavi…). Na skupnim žiriranim izložbama sudjeluje od 2000. godine, u domovini i inozemstvu, primjerice Budapest Art Expo (2000.), 15th International Exhibition of Drawings (Rijeka, 2001./2002.), Triennale hrvatskog autoportreta (Samobor, 2008. i 2011.), Godišnje žirirane izložbe recentnih radova članova HDLU-a Rijeka (Rijeka, 2009. do 2020.), Godišnje žirirane izložbe članova HDLU-a (Zagreb, 2010. do 2016.), kustoski projekt Klovićevim tragom (Rijeka/Gelsenkirchen, 2009.-2014.), Međunarodni slikarski Ex tempore Piran (2012.), Međunarodni slikarski Ex tempore Ptuj (2013.), Umaški umjetnički salon ARTUM (2013.), Children`s Book Fair (Bologna, 2015.), Art Week Luxembourg (2017.), Contemporary Art Talent Show (Genova, 2017.) i mnoge druge.
Nagrađivana je još za studentskih dana (1999. i 2000.) za najbolje studentske radove. Otada do danas dobitnica je brojnih nagrada za slikarstvo, u zemlji i inozemstvu. Djela joj se danas nalaze u mnogim javnim i privatnim zbirkama diljem svijeta.

Godine 2014. izdana joj je mala monografija „Slikopis“ (nakladnik: Semafora Zagreb, Biblioteka Mono).
Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika – HZSU, HDLU-a/Meštrovićev paviljon, HDLU-a Istre i HDLU-a Rijeke.
Bavi se slikarstvom, dizajnom interijera, modnim dizajnom i ilustracijom. Ima status samostalne umjetnice.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide