Otvorenje izložbe Roberta Paulette u MMC Galeriji Grada Umaga

MMC galerija Grada Umaga 25. lipnja 2021. ugostit će radove jednog od najistaknutijih istarskih likovnih umjetnika Roberta Paulette. Autor će se predstaviti posljednjim ciklusom radova „I Giardini di Marzo“ naziva nastalog prema jednoj od najdražih autorovih pjesama zlatnog perioda talijanske canzone te kao hommage njegovoj talijanskoj obitelji, stoji u priopćenju. 

Opisujući svoj rad, autor ukazuje na asocijacije koje inovativna glazbena struktura autora Lucia Battistija donosi: „ritam preliven morima harmonije, umreženi aranžmani i nadasve, la divina interpretazione di Lucio, odaju atmosferu oslobađajuće energije; kao jutro u ožujku kada spora zima susretne mladenačko proljeće. Lucio pjeva o siromaštvu i sramu, o neuvjetovanoj ljubavi i moralnoj inhibiciji, o svježini i nadi. Od samog naslova pa na dalje ništa u tekstu nije eksplicitno; hermetičan i kontradiktoran, on sljubljen s glazbom čini da ono neizrečeno i prešućeno postane opće i podrazumijevajuće.“
Autor ujedno ističe kako mu i danas puni smisao tog teksa izmiče jednako kao i puni smisao ponavljanja i činjenja lišena smisla, barem onog izvanjskog, vidljivog kao bitnih kategorija njegova umjetničkog stvaranja.

Pulski slikar Robert Pauletta rođen je 2. veljače 1961 godine. Srednju umjetničku školu pod voditeljstvom Ivana Obrovca pohađa u Puli. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1985. godine u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Od 1983. do 1985. surađuje u atelijeru Ede Murtića. Jedan je od osnivača HDLU Pule, kasnije HDLU Istre. Od 1991.- 2003. radi kao profesor na Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli te je ujedno i jedan od osnivača te škole. Godine 2003. osniva se MMC LUKA gdje kao voditelj priređuje niz kulturnih zbivanja. Godine 2007. u izdanju HDLU-Istre izlazi monografija o umjetnikovom radu. Od 2009. godine član je HZSU–a i posvećuje se isključivo profesionalnom umjetničkom radu. Osnivač je umjetničke organizacije Robot, te 2013. u Puli s kolegama Bojanom Šumonjom i Teom Bičić pokreće rad galerije POOLA.
Sudjelovao je na mnogobrojnim skupnim izložbama i bijenalima. Samostalno je izlagao 100-tinjak puta u renomiranim galerijama i muzejima Hrvatske i inozemstva.

Izložba je financirana sredstvima Ustanove FESTUM, Grada Umaga i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Kontakt za dodatne informacije: Sanja Benčić, voditeljica MMC galerije Grada Umaga – Ustanova FESTUM – Umag, tel: +385 (0)52 741 764, mob: +385 (0)91 18 28 670, e-mail: sanja.bencic@festum.hr

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide