Predstavljena publikacija Pomorska luka Bastia, povijesno-kulturne baštine Općine Grožnjan

U sklopu proslave dana Općine Grožnjan, u prepunoj koncertnoj dvorani održana je prezentacija publikacije „Pomorska luka Bastia“ koju su vodili autor Gaetano Benčić i urednica knjige Elena Poropat Pustijanac.

Riječ je o knjizi, na hrvatskom i talijanskom jeziku, koja će upoznati čitatelje sa značajem nekadašnje luke Bastia i doline rijeke Mirne. Predstavit će im povijest luke, približiti njenu funkciju, važnost i doprinos koju je imala za stanovnike Općine Grožnjan, ali i okolnih mjesta.

„Želio bih se zahvaliti načelniku Claudiju Stocovzu što mi je povjerio zadatak prikupljanja informacija o povijesti Bastijske luke i plovidbi rijekom Mirnom u doba Venecije. Ovo istraživanje valorizira teritorij i donosi nam nova saznanja o transformaciji povijesnog krajolika Mirne te nam ukazuje na važnost koju je imala luka Bastia, a čija povijest seže još u rimsko doba. Izuzetno mi je drago što je Općina Grožnjan ovim projektom zahvatila važnu temu za gospodarsku i društvenu povijest Istre“, izjavio je povjesničar i autor knjige Gaetano Benčić.

Ova je publikacija rezultat projekta „Pomorska luka Bastia“ čiji je cilj očuvanje i promicanje pomorskog kulturnog nasljeđa na području Općine Grožnjan. Projekt u vrijednosti 45.002,99 eura sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

„Iznimno nam je drago sto je Uprava ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede prepoznala značajnost ovog projekta i dodijelila nam sredstva kako bi se istražila povijest ove vrlo važne antičke luke na rijeci Mirni. Pomanjkanje informacija o njezinom postojanju i želja da se dođe do novih saznanja, koja će oživjeti i dodatno valorizirati povijest i samim time i turističku ponudu ovoga kraja, potaknula nas je da pokrenemo projekt“, izjavio je načelnik Općine Grožnjan-Grisignana Claudio Stocovaz.
Luka Bastia, koja se u povijesnim dokumentima javlja od XVI. do XVIII stoljeća, bila je važno mjesto za život doline Mirne i za područje Grožnjana, koji se tako mogao smatrati pomorskim teritorijem iako se ne nalazi neposredno uz jadransku obalu. U publikaciji posebna je pažnja usmjerena na prometovanje i plovnost donje i srednje Mirne, odnos s naseljima, ali i na teškoće u gospodarenju dolinom.
Studija pokriva period od rimskoga doba do početka XIX. stoljeća, nakon kojeg se luka Bastia više nije koristila, navigacija je smanjena, glavno pristanište ostalo je na Ponte Portonu, a danas na ovu važnu luku podsjeća crkva Majke Božje od Bastije.
Prezentacija publikacije, nakon Grožnjana, održat će se i u ostalim općinama i gradovima članovima FLAG-a: Umag 20. lipnja, Brtonigla 27. lipnja, Buje 5. srpnja, Novigrad 8. srpnja i Oprtalj 16. srpnja.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide