Pula: Skriveni grad ispod grada

Pula: Skriveni grad ispod grada
Photo Credit: Shutterstock

Grad često nije samo ono što vidimo golim okom – ono što ostaje skriveno može nam ispričati mnogo više o njegovoj prošlosti i pružiti uvid u događaje koji su je odredili. Pula je jedan od njih – smještena na brežuljcima, ispod kojih se skriva čitava mreža podzemnih tunela piše Punkufer

Većina njih je dugo vremena bila zatvorena i nedostupna javnosti, no danas zahvaljujući vrijednom projektu možete zaviriti u grad ispod grada. Tunele i rovove su počeli graditi Austrijanci za vrijeme Prvog svjetskog rata, a ostatak (tj. najveći dio) su nastavili Talijani uoči Drugog svjetskog rata. Ova skloništa trebala su štitili stanovnike Pule od zračnih napada.

Koliko je kompleks bio prostran, potvrđuje podatak da je u tunele moglo stati skoro 50 000 ljudi (gotovo cijeli tadašnji grad). Pritom je Mletačka utvrda (Kaštel) poslužila kao skladište za oružje, ali i kaznionica te stražarnica.

Danas, u mirnija vremena, tuneli više ne služe za zaštitu stanovnika – osim možda od visokih ljetnih temperatura. Unutra nije previše hladno, ali ipak ponesite i duge rukave jer temperatura varira od 14 do 19 stupnjeva. Obnovljeni i otvoreni za javnost, sada su turistička atrakcija usred, tj. ispod grada.
Skrivaju se pod Kaštelom i pod nazivom Zerostrasse. Njihovi prolazi vode posjetioce do središnje dvorane („Ovalnog ureda“) u kojoj se račvaju tuneli visoki oko 2,5 i široki od 3 do 6 metara. Prostori se povremeno koriste za održavanje kulturnih manifestacija.

U tunel se može ući sa četiri ulaza smještena pri padinama brežuljaka na kojem se nalazi Kaštel. Centar za posjetioce nalazi se na adresi Carrarina 3a, a ulaznice koštaju do 40 kuna za odrasle. Na stranicama Povijesnog i pomorskog muzeja Istre možete provjeriti radno vrijeme tunela i mapu podzemnog „grada“.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide
Dvadeset godina nakon uvođenja eura ECB je pokrenuo proces redizajna novčanica.U potrazi za novim dizajnom budućih novčanica eura, Europska središnja banka (ECB) primila je prijedlog od Europskog parlamenta. Političar njemačkog Slobodnog demokrata (FDP) Moritz Körner zatražio je da osnivači BioNTecha Ugur Sahin i Özlem Türeci budu prikazani na jednoj od novčanica, prenosi Poslovni.hr. “Njihov životni put impresivna je priča o integraciji, napretku, poduzetništvu, znanstvenoj izvrsnosti i potencijalu otvorenog imigracionog društva”, rekao je.