„Umag u maju“ vraća se s bogatim kulturno-zabavnim programom

Manifestacija „Umag u maju“ vraća se i ove godine na velika vrata. Manifestacija inspirirana nekadašnjom tradicionalnom „feštom“ koja se odvijala u Umagu te okupljala brojne građane i turiste, i ove godine priređuje bogat raznovrsni program. Grad Umag, Ustanova Festum, Turistička zajednica grada Umaga, umaške udruge, Udruženje obrtnika Bujštine te mnogi drugi, potrudili su se i ove godine da mjesec Grada Umaga i njegovog zaštitnika, Svetog Pelegrina, nudi niz događanja za sve ukuse i generacije.

Manifestacija „Umag u maju“, koju su 26. travnja 2023. godine na konferenciji za medije najavile Larisa Gašperini i Iva Jakac Brajković iz Ustanove Festum, počinje s bogatim programom na Dan Grada Umaga, 6. svibnja. U jutarnjim satima na Trgu slobode bit će održana već tradicionalna izložba old timer-a u organizaciji Old timer kluba „Eppur si muove“ Umag, dok će na Trgu 1. svibnja nastupiti naš domaći, uvijek dobrodošao, bend „The Molly“. U popodnevnim satima slijedi tradicionalna Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Umaga tijekom koje će biti uručene godišnje nagrade i zahvalnice Gradonačelnika. Program će obogatiti zbor Zajednice Talijana Umag te mlada sekcija ZT-a „Mini cantanti“. Nakon svečanosti, sve sugrađane na Trgu 1. svibnja čeka nezaboravna gastro-zabavna manifestacija. S nama će ove godine biti Mauro Staraj & La Banda koji će zasigurno oduševiti sve prisutne te se savršeno stopiti s ukusnom gastro ponudom u organizaciji Grada Umaga, a priređenom od strane vrsnih umaških kuhara i slastičara, članova Udruženja obrtnika Bujštine.

Već naredne subote Trg 1. svibnja u jutarnjim satima ugošćuje duo „Tedi & Medea“, nakon čega, u popodnevnim satima slijedi obilježavanje 12. obljetnice SKD „Ajda“ u okviru izložbe radova Roka Zelenka, kao i kulturno-zabavnog programa u umaškoj Kazališnoj dvorani. Treća subota bit će u znaku koncerta talijanske grupe „ZI-GA-NO“, dok će četvrta, završna subota, na Trgu 1. svibnja donijeti koncert Limene glazbe iz Labina.

Povodom zaštitnika Umaga, svetog Pelegrina, u planu je niz događanja. Tako će u jutarnjim satima ulicama grada biti priređene radionice tradicionalnih zanata za vrtićku i školsku djecu, u popodnevnim satima Sveta Misa u Župnoj crkvi, a navečer u umaškoj Kazališnoj dvorani svojim će jedinstvenim koncertom nedvojbeno oduševiti popularna klapa „Cambi“. Tijekom ovih dana ne može izostati ni tradicionalna izložba likovnog natječaja „Stopama Svetog Pelegrina“ u Muzeju grada Umaga, gdje će vrtićka i školska djeca predstaviti svoje prekrasne likovne radove.

Osim navedenih evenata, bit će tu i 24. Međunarodni bezgranični susreti „Forum Tomizza“ koji će obuhvaćati i simpozij te tradicionalni nagradni natječaj „Lapis Histriae“, u organizaciji domaćina, gradske knjižnice Umag.

U Kazališnoj dvorani priređuju se i završne predstave Zajednice Talijana „Fulvio Tomizza“ Umag i Plesnog centra Palladium te Glazbenog odjela pri OŠ Marije i Line. Dok je jedna večer na Trgu 1. svibnja posvećena i folkloru uz Folklorno društvo Umag te FS „Dijaskorak“ iz njemačkog Offenbacha.

Program ujedno obuhvaća niz predavanja i radionica. Tako će Erika Sporčić u zajednici Talijana govoriti o kazališnoj produkciji sugrađanina Giuseppea Rote, u Gradskoj će vijećnici biti organizirana radionica „Nove vizije prometa kroz multimodalni prijevoz“, a kraj Muzeja grada Umaga Muzej je organizirao radionicu branja morskih puževa i priljepaka. Svibanj nam nosi i svečano otvorenje prekrasne izložbe Gualtiera Mocennija u MMC galeriji Grada Umaga.

„Umag u maju“ za aktivnije priređuje i manifestaciju „Korak po korak“ u organizaciji SRD Olimpik i Hrvatske udruge za bolesti štitnjače Umag, rekreativnu biciklijadu dužine 30 km u organizaciji Biciklističkog kluba Umag, dok se na nogometnom stadionu u Stella Marisu održava i petodnevni „Europski Grand Prix Umag u streličarstvu“.

No, ono što cijela Hrvatska, ali i ostale države Europe s nestrpljenjem iščekuju, jest fantastičan Sea Star Festival koji će i ove godine u dva dana okupiti najbolja i najpoznatija imena domaće i svjetske glazbe na lokaciji Stella Marisa.

Osim navedenog, i ove godine „Umag u maju“ svake subote priprema akciju „Shopping&Coffee“ koja u brojnim umaškim trgovinama nudi posebne popuste. A, pri svakoj kupnji dobiva se i bon kojim se može popiti kavica u jednom od umaških ugostiteljskih objekata uvrštenih u program. Stoga, ne postoji razlog zašto ne izići i prošetati centrom grada, kupiti ponešto po povoljnijim cijenama, sjesti na neku od terasa na sunce te uživati u besplatnoj kavi.

Od 01. svibnja 2023. godine pratite program događanja „Umag u maju“ te uživajte u raznovrsnim manifestacijama za sve ukuse i generacije! 

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide