Gliste godišnje omoguće jednaku količinu hrane kao što Rusija proizvede žitarica?

Photo Credit: Pixabay

Prema novom istraživanju, kišne gliste ili gujavice su važni pokretači globalne proizvodnje hrane, omogućujući na godišnjoj razini približno 6.5% prinosa žitarica i 2.3% mahunarki. Znanstvenici s Državnog sveučilišta Colorado u SAD-u procjenjuju da bismo glistama trebali biti zahvalni za čak 140 milijuna tona hrane godišnje – što se može usporediti s količinom žitarica (riža, pšenica, raž, zob, ječam, kukuruz i proso) koje Rusija uzgoji na godišnjoj razini.

Naime, gujavice pomažu pri uspostavi zdravog tla i na više načina potiču rast biljaka: pripremaju dobru strukturu zemlje, pomažu pri dostavi vode i miješaju organske materijale u tlu, zbog čega su hranjive tvari dostupnije biljkama, prenosi: index.hr

Bolji učinak u područjima gdje se ne koristi puno gnojiva i pesticida
Druga istraživanja su pokazala da gujavice mogu olakšati proizvodnju hormona koji potiču rast biljaka i pomoći biljkama pri zaštiti od patogena u tlu. Neke procjene pokazuju da gliste mogu povećati ukupnu produktivnost biljaka za oko 25 posto.

Ekolog Steven Fonte i njegovi kolege su procijenili doprinos kišnih glista globalnoj proizvodnji hrane preklapanjem i analizom karata područja s obiljem gujavica, svojstva tla, razinom gnojidbe i prinosa usjeva. Analiza je pokazala da gliste imaju značajniji utjecaj na proizvodnju žitarica na globalnom jugu – na 10% prinosa žitarica u supsaharskoj Africi te 8% u Latinskoj Americi i na Karibima.

Gliste vjerojatno više doprinose u tim područjima, navodi Fonte, jer tamošnji farmeri ne koriste toliko gnojiva i pesticida. Umjesto toga, više se oslanjaju na organsko gnojivo bogato glistama. “Gliste puno više doprinose na područjima gdje ima manje unosa kemikalija”, rekao je Fonte.

“Vjerojatno postoje drugi organizmi u tlu, još važniji od glista”
Fonte smatra kako je bioraznolikost tla u prošlosti bila podcijenjena te se nada da će ovaj rad privući više pozornosti na pozitivne efekte zdravog tla. “Možemo bolje iskoristiti ovu biološku raznolikost i proizvesti održivije agroekosustave. Ovaj rad naglašava taj potencijal”, rekao je Fonte.

Dodao je da bi ova studija mogla biti dobro polazište u budućim naporima za ublažavanje suše i erozije. “Na primjer, gliste mogu poboljšati poroznost tla, pomažući pri korisnom hvatanju i zadržavanju vode”, dodao je.

Fonte navodi kako on i njegovi kolege ne zagovaraju prebacivanje glista na mjesta gdje one već ne postoje, nego se nada da će ovaj rad omogućiti bolje upravljanje biologijom tla na mjestima u kojima već ima gujavica. “Tlo je još uvijek ogromna crna kutija koju ne razumijemo u potpunosti. Vjerojatno postoje drugi organizmi u tlu, još važniji od glista, recimo zajednice mikroba”, kazao je.

Istraživanje Earthworms contribute significantly to global food production objavljeno je u časopisu Nature Communications.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide