IDA: Novi interaktivni ekrani u Puli, Poreču i Rapcu

IDA ima nove interaktivne ekrane u Puli, Poreču i Rapcu
Photo Credit: IDA

Istarska razvojna agencija je u suradnji s gradovima Pulom, Labinom, Porečom, lokalnim turističkim zajednicama, lučkim upravama te pulskom tvrtkom Penta d.o.o., postavila tri interaktivna ekrana na području Pule, Poreča i Rapca. 

Primarni cilj navedene aktivnosti koja se provodi u sklopu projekta METRO je podizanje razine usluga za korisnike, informiranje istih o prijevoznim mogućnostima te općenito o cjelokupnoj turističkoj ponudi ovisno o lokaciji postavljanja ekrana, a ukupna vrijednost investicije iznosi nešto više od 350.000,00 kuna, stoji na stranicama IDA-e.

Direktor IDA-e, dr.sc. Boris Sabatti je prilikom postavljanja opreme na lokacijama istaknuo da su ekranima prikazane sve korisne informacije za putnike koji tranzitiraju navedenim područjem uključujući turističku ponudu u blizini (atrakcije, znamenitosti, smještaj, gastronomija, plaže i slično). Informacije na ekranima će se, u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama kontinuirano ažurirati ovisno o lokacijama i potrebama, istaknuo je Sabatti.

U Puli je ekran postavljen na području Riječkog gata, gdje u vrijeme turističke sezone postoji velika frekventnost posjetitelja. Obzirom da je jedan od ciljeva projekta METRO upravo promocija prekograničnih brodskih linija te promocija multimodalnosti, odabrana je lokacija u čijoj se neposrednoj blizini nalazi granični prijelaz za putnike koji dolaze brodskim linijama iz Italije te željeznički i autobusni kolodvor.

U Poreču je ekran postavljen u vrlo posjećenoj uvali Peškera dok je treći ekran postavljen na području Rapca odnosno na rabačkoj rivi.

Projekt METRO (Maritime Environment friendly TRanspOrt systems) koji je u provedbi od siječnja 2019. godine financira se u sklopu programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska, a njime se nastoji poboljšati kvalitetu, sigurnost i održivost u pomorskom i obalnom prijevozu u prekograničnom području Italije i Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 22 milijuna kuna, a istarski predstavnici, IDA i Tehnomont brodogradilište sudjeluju s udjelom od 7 milijuna kuna od čega je IDA-i namijenjeno 1,5 milijuna kuna, dok je Tehnomontu, koji u sklopu projekta izrađuje tehničku dokumentaciju hibridnih plovila usmjerenih prema smanjenju energetske potrošnje i očuvanju okoliša, namijenjeno 5,5 milijuna kuna.

Istarska razvojna agencija, osim projekta METRO, trenutno sudjeluje u još dva projektu u domeni mobilnosti – ICARUS i MIMOSA. Provedbom projekata, bit će moguć prijevoz bicikli vlakom na ruti Pazin – Buzet, a što će omogućiti da korisnici svoje putovanje nastave i novouređenom biciklističkom trasom od Kanfanara do Rovinja na mjestu nekadašnje željezničke pruge. Osim navedenog, u sklopu projekata će se tijekom svibnja na željezničkim stanicama u Pazinu i Lupoglavu postaviti digitalni ekrani te električni bicikli s punionicama uz koje će biti i postavljena karta s informacijama o dostupnim biciklističkim stazama u blizini željezničkog kolodvora. Isto tako će se tijekom godine raditi na razvoju pametne kartice (smart card) i platforme „Via Istra“, kojima će se omogućiti lakši pristup dostupnim oblicima prijevoza na području Istre, ali i stvoriti nove prilike za razvoj gospodarstva i ponude ove regije, istaknuo je zaključno Sabatti.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide