Invazivna vrsta mrava stigla u Europu: "Znali smo da će ovaj dan doći"

Photo Credit: Pixabay

Crveni vatreni mrav, jedna od najinvazivnijih vrsta na svijetu, prvi je put pronađen u Europi, pokazuje nova studija.

Ovaj uvezeni mrav, znanstvenog imena Solenopsis invicta, porijeklom je iz Južne Amerike, ali se tijekom prošlog stoljeća proširio na veći dio Sjedinjenih Američkih Država, Meksika, Kariba, Kine i Australije. Piše: index.hr

Ovi insekti mogu biti agresivni kada su uznemireni i nanose bolan ubod, koji je iritantan za kožu i može izazvati alergijske reakcije. Mrav može također oštetiti usjeve i lokalne ekosustave.

Nađeni na Siciliji
Istraživači su objavili da su identificirali 88 gnijezda crvenih vatrenih mrava raspoređenih na pet hektara u blizini grada Sirakuze na Siciliji u Italiji.”Solenopsis invicta jedna je od najgorih invazivnih vrsta. Može se širiti alarmantno brzo. Otkrivanje ove vrste u Italiji bilo je veliko iznenađenje, ali znali smo da će ovaj dan doći”, rekao je glavni autor studije Mattia Menchetti, istraživač na Institutu za evolucijsku biologiju u Španjolskoj.Iako su crveni vatreni mravi otkriveni u uvezenim proizvodima u Španjolskoj, Finskoj i Nizozemskoj, ovakva kolonija nikada prije nije potvrđena, naglasili su autori.

Nejasno je kako su stigli tamo
Kolonije su pronađene u predgrađu Sirakuze. Nejasno je kako i kada su vatreni mravi stigli tamo. Istraživači vjeruju da su kukci stigli na neku tranzitnu točku s puno ljudske aktivnosti, kao što je gradska luka. Mještani su dojavili znanstvenicima da je broj uboda mrava porastao od 2019. godine.

Studija je pokazala da je vjetar mogao prenijeti leteće kraljice mrava s područja sjeverozapadno od Sirakuze, gdje se nalazi trgovačka luka.

Genetska analiza mrava otkrila je da su se najvjerojatnije proširili iz SAD-a ili Kine, gdje je Solenopsis invicta također invazivna vrsta. Mravi bi se uskoro mogli proširiti po cijeloj Europi, upozoravaju istraživači, jer oko sedam posto kontinenta – uključujući velika urbana područja poput Barcelone, Rima, Londona i Pariza – ima klimu koja je prikladna za ovu vrstu, pokazuju modeli koje su izradili autori studije.

Studija je objavljena u ponedjeljak u znanstvenom časopisu Current Biology.

Invazivne vrste koštaju svijet najmanje 423 milijarde dolara svake godine jer dovode do izumiranja biljaka i životinja, prijete sigurnosti hrane i pogoršavaju ekološke katastrofe diljem svijeta.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide