Istraživanje: Meteorološki tsunamiji ostavljaju trag i u Zemljinoj atmosferi

Photo Credit: Pixabay

Istraživanje koje su proveli znanstvenici s NASA Jet Propulsion Laboratorija u Pasadeni, a u kojem je sudjelovao i Ivica Vilibić s Instituta Ruđer Bošković (IRB), otkriva da meteorološki tsunamiji ne utječu samo na oceane već ostavljaju trag i u Zemljinoj atmosferi, priopćio je danas IRB.

Trag u Zemljinoj atmosferi, kako naglašava IRB, ostavljaju u obliku akustično-težinskih valova koje u atmosferu odašilju meteorološki tsunamiji, uzrokujući time poremećaje u gustoći elektrona. Prenosi: index.hr

Ovaj fenomen možemo opisati i kao “pjevanje mora”, a prvi put je dokumentiran u ovoj studiji, napominje IRB i dodaje kako su rezultati studije važni za bolje razumijevanje jedinstvenog vremenskog fenomena, meteoroloških tsunamija te atmosferskih sustava Zemlje kao cjeline.

“‘Pjevanje mora’ učestalije nego što se mislilo”
Jedan od autora na radu te znanstveni savjetnik u Laboratoriju za fiziku mora i kemiju vodenih sustava IRB-a Ivica Vilibić izjavio je kako zbog brzine propagacije ovakvih poremećaja tu vrsta mjerenja nije moguće koristiti u sustavima upozoravanja na meteorološke tsunamije.

No, dodao je, saznanje da meteorološki tsunamiji mogu uzrokovati nagle promjene u količini elektrona zanimljivo je za objašnjavanje i kvantificiranje upravo tih procesa te na kraju mogu pridonijeti potpunijem objašnjavanju tih oscilacija, znajući da se takvi valovi slabijeg intenziteta, kao i infragravitacijski valovi, učestalo pojavljuju u moru.

Drugim riječima, naglasio je, izgleda da je ”pjevanje mora” učestalije nego što je uvriježeno mišljenje u znanstvenoj zajednici.

Rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu GPS Solutions, a u istraživanju su prvi put izmjerene promjene u količini elektrona u jonosferi nastale zbog vertikalnog prostiranja akustičko-težinskih valova uzrokovanih meteorološkim tsunamijima.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide