Istraživanje: Muški majmuni češće imaju seks s drugim mužjacima nego sa ženkama

Photo credit: Canva

Privlačnost prema istome spolu? Nalazimo je u ljudskome društvu, među pingvinima, a izgleda da je osobito prisutna kod majmuna. To je sasvim prirodno, pokazuje novo istraživanje. Naime, znanstvenici sa sveučilišta Imperial College London su nakon trogodišnjeg promatranja ponašanja rezus makakija u Puerto Ricu otkrili da se mužjaci češće upuštaju u seks s pripadnicima istog spola nego sa ženkama. 

Ustanovili su da je 72% od 236 promatranih mužjaka upražnjavalo “gej” seks, dok je samo 46% sudjelovalo u heteroseksualnim igrarijama. Postoji više hipoteza koje bi mogle objasniti zašto je tome tako (poput nedovoljnog broja ženki, uspostavljanja dominacije itd.), ali znanstvenici smatraju da se zapravo radi o jednoj potpuno novoj teoriji – da mužjaci koji prakticiraju gej seks imaju evolucijsku prednost u odnosu na svoje heteroseksualne kolege.

Evolucijska prednost
Mužjaci majmuna koji su se “zabavljali” s pripadnicima istog spola često su podržavali svog partnera u tučnjavama, navode znanstvenici, a otkriveno je da biseksualni rezus makakiji imaju više potomaka nego oni koje su fizički privlačile samo pripadnice “ljepšeg spola”.

“Radi se o stvaranju društvenih veza, oni pomažu jedni drugima kasnije tijekom sukoba. Zbog toga imaju i bolji pristup ženkama te više potomaka”, rekao je biolog Vincent Savolainen, a prenosi Index.

Homoseksualni seks je u nekoj mjeri nasljedan
Nakon provođenja genetskih testiranja i analize obiteljskih stabala, znanstvenici su ustanovili da je privlačnost prema istospolnom odnosu nasljedna u 6.4% slučajeva. Mada izgleda da se radi o niskom postotku, radi se o istoj učestalosti koja je primijećena i kod drugih nasljednih ponašanja, poput dotjerivanja ili društvenosti, tako da je i naizgled nizak postotak od 6.4% vrijedan pažnje.

“Nažalost, neki ljudi još uvijek smatraju da je homoseksualnost neprirodna, a u nekim zemljama je za takvo ponašanje određena i smrtna kazna. Naše istraživanje pokazuje da je privlačnost prema istome spolu široko rasprostranjeno među životinjama”, rekao je Savolainen.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide