Ledenjak s Tibeta očuvao 15 tisuća godina stare viruse

Ledenjak s Tibeta očuvao 15 tisuća godina stare viruse

Zanimljivu vijest iz svijeta znanosti objavio je američki časopis Microbiome, koji navodi kako su američki znanstvenici pronašli tridesetak vrsta nepoznatih virusa u uzorcima drevnog leda s tibetanske visoravni, javlja Geopolitika News

Biolozi s državnog sveučilišta Ohio analizirali su dva temeljna uzorka uzeta 2015. godine s ledenjaka Gulia u zapadnoj Kini čija se starost leda procjenjuje na 15 tisuća godina. U njemu su pronađeni genetski kodovi 33 virusa, od kojih su četiri već bila poznata, a 28 su potpuno novi.

Ledenjaci pohranjuju mnoštvo informacija o povijesti Zemlje dok zarobljavaju čestice prašine, tragove plinova, mikroba i biljnih tvari iz okoliša. Iz jezgri uzetih prilikom bušenja ledenjaka mogu se dobiti podaci o drevnoj klimi, sastavu atmosfere i vrstama koje su postojale u različitim točkama povijesti.

Prema istraživačima, najmanje polovica otkrivenih virusa vratilo se u život nakon što se led otopio. To je vrlo važan podatak, jer svake godine ledenjaci Tibeta smanjuju se zbog topljenja, a drevni virusi dolaze na površinu.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
02/08/2021, 22:34
Umag
 

Oblačno
21°C
Subjektivno: 21°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 88%
Brzina vjetra: 0 km/h S
Naleti vjetra: 0 km/h
Izlazak sunca: 05:51
Zalazak sunca: 20:32