NASA-in znanstvenik: Ovo će biti najhladnije ljeto do kraja vašeg života

Photo credit: University of Maine

Europu, sjevernu Afriku, dijelove Azije i SAD zahvatili su toplinski valovi, a Grčka se bori s požarima. 

Zdravstvene vlasti u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji označile su uzbunu zbog nesmiljene vrućine i pozvale ljude da se sklone u hlad od sunca koje prži te da unose dovoljno tekućine u organizam, javljaju agencije i ističu da je Europa kontinent koji se najbrže zagrijava. Svjetska meteorološka organizacija upozorila je da će toplinski val stići i u sjevernu Afriku i da će biti gori od onoga koji je trenutno nad Mediteranom. Dijelovi južne Europe suočavaju se s toplinskim valom koji donosi najviše temperature ove godine, prenosi Index

Europska svemirska agencija za Siciliju i Sardiniju za danas je prognozirala 48 Celzijevih stupnjeva, no drugi prognostičari očekuju da će najviša temperatura tamo biti oko 46 °C. Talijane su službe upozorile da se pripreme za “najintenzivniji toplinski val ljeta i jedan od najintenzivnijih svih vremena”.

Francuska danas očekuje temperature iznad 40 Celzijevih stupnjeva u nekim dijelovima zemlje, upozorila je francuska meteorološka agencija. Korzika i dijelovi južne i jugoistočne Francuske bit će pogođeni najvišim temperaturama, navodi Meteo France, a noćne temperature “ostat će visoke”.

Španjolska se bori s trećim toplinskim valom ovog ljeta. U Madridu će temperature doseći gotovo 40 stupnjeva, nakon čega će pasti prema 30 °C pa za vikend ponovno početi rasti.

Temperature u Grčkoj su se posljednjih dana popele iznad 40 Celzijevih stupnjeva. Vlasti su prošlog petka i ponovno tijekom vikenda bile prisiljene zatvoriti atensku Akropolu.

Znanstvenik NASA-e: Ovo će biti najhladnije ljeto do kraja vaših života
Znanstvenik NASA-e izjavio je da će ovo ljeto biti najhladnije do kraja naših života. “Većina ljudi još uvijek ne zna u kakvoj su opasnosti”, objavio je Peter Kalmus na Twitteru.

“Ovo će biti najhladnije ljeto do kraja vaših života i to ne bi trebalo biti samo mem – trebalo bi biti zapravo zastrašujuće”, kaže.

Kalmus je pozvao na prestanak upotrebe fosilnih goriva što je prije moguće, prije nego što je u sljedećem tvitu pojasnio da će “uvijek postojati regionalne i međugodišnje varijacije, ali u prosjeku trendovi topline znače da će ovo biti najhladnije ljeto u svijetu još jako dugo vrijeme”.

Također je rekao da je moguće da se planet počne hladiti do kraja stoljeća ako svijet i društvo “uđu u klimatski izvanredan režim”.

Upozorenja na ekstremne vrućine i u Japanu
“Ekstremni vremenski uvjeti imaju veliki utjecaj na ljudsko zdravlje, ekosustave, gospodarstva, poljoprivredu, opskrbu energijom i vodom. Ovo naglašava sve veću hitnost smanjenja emisija stakleničkih plinova što je brže i više moguće”, rekao je glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taala.

Upozorenja za ekstremne temperature izdane su i u japanskom glavnom gradu Tokiju i pet okolnih područja, zajedno s još 16 provincija u južnom Japanu. Temperature su oko podneva dosegle 37.4°C u Tokiju i 38.4 u Kumagaji, sjeverno od Tokija, i očekuje se da će dodatno rasti tijekom popodneva.

Zbog prognoze da će živa danas doseći 40°C u Nagoyi u središnjem Japanu škole su otkazale sportske i druge aktivnosti na otvorenom.

Posebno upozorenje Svjetske meteorološke organizacije
Očekuje se da će se toplinski val koji je zahvatio sjevernu hemisferu intenzivirati ovaj tjedan, uzrokujući porast noćnih temperatura i dovodeći do povećanog rizika od srčanih udara i smrti, objavila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

“Temperature u Sjevernoj Americi, Aziji te diljem Sjeverne Afrike i Sredozemlja bit će iznad 40°C tijekom više dana ovog tjedna kako se toplinski val pojačava”, stoji u priopćenju WMO-a. Najniže noćne temperature dosegnut će nove vrhunce, prema WMO-u, stvarajući rizik od porasta broja slučajeva srčanih udara i smrti.

“Iako je većina pozornosti usmjerena na maksimalne dnevne temperature, noćne temperature su te koje nose najveće zdravstvene rizike, posebice za ranjive skupine”, upozorava WMO. Obraćajući se novinarima u Ženevi, znanstvenik specijaliziran za proučavanje toplinskih valova rekao je da će visoke temperature koje trenutno pogađaju Europu sigurno dalje rasti.

“Mediteranski toplinski val je velik, ali je ništa prema onome u Sjevernoj Africi”, rekao je John Nairn, viši savjetnik WMO-a za ekstremne vrućine. “U ovoj fazi se razvija u Europi.” Europski rekord drži Sicilija u kojoj je 2021. izmjereno 48.8 stupnjeva Celzijevih.

I jučer u Europi padali temperaturni rekordi
I jučer su diljem Europe zabilježene iznimno visoke temperature. Temperatura je dosegla 45.7 stupnjeva u Villanovi, na Sardiniji, što je novi europski rekord za ovu godinu.

Klimatolog Maximiliano Herrera objavio je kako su pali i mjesečni rekordi – 42.8°C u Toledu u Španjolskoj, 38°C u Campobassu u Italiji, 41°C u Zenici u BiH, ali i 27.5°C u Isoli u Francuskoj, na 1912 metara nadmorske visine.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide