Policija skreće pozornost vlasnicima pasa da su dužni prilikom šetnje držati životinje na povodcu

Photo credit: Canva

Policija skreće pozornost vlasnicima pasa da su dužni prilikom šetnje držati životinje na povodcu kako one ne bi ne bi ugrožavale sigurnost.

Tijekom ovog mjeseca istarska policija evidentirala je 13 događaja u kojima je utvrđeno da vlasnici nisu poduzeli sve mjere kako njihovi psi ne bi ugrožavali sigurnost ljudi ili drugih životinja, pa su tako u pet slučajeva osobe koje su napali psi lakše ozlijeđene, javlja PU Istarska

Posljednji slučaj dogodio se jučer na području naselja Filipini u Poreču, kada je njemački bokser, koji se nalazio u otvorenom dvorištu, ugrizao za nogu 61-godišnjaka koji je dostavljao poštu. Policija je 45-godišnjem vlasniku psa izdala prekršajni nalog radi počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, te će o događaju obavijestiti i nadležnu inspekciju.

Novčanu kaznu dobili su i 56-godišnjak koji je 16. listopada neoprezno držao psa pa je njemački ovčar ugrizao 42-godišnjakinju koja je šetala šumskom stazom kod naselja Rošini, kao i 42-godišnjakinja koja 15. listopada nije držala pod nadzorom istarskog goniča pa je on na ulici u Vinežu ugrizao 30-godišnjakinju.

Policija utvrđuje vlasnike pasa u još dva slučaja u kojima su osobe lakše ozlijeđene. Utvrđuje se tko je muškarac, kojem se pas otrgnuo s povodca 21. listopada uz obalu mora u Novigradu. Pas je ugrizao 61-godišnjeg slovenskog državljanina i manjeg psa kojeg je 61-godišnjak šetao na povodcu, te ga je pokušao zaštiti prilikom napada. Također se utvrđuje i čiji je pas koji je 12. listopada kod kampa u Funtani napao zlatnog retrivera. Dok ih je pokušavala odvojiti, pas nepoznatog vlasnika ugrizao je za ruku 27-godišnju slovensku državljanku, vlasnicu retrivera.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane i turiste da vode računa o svojim životinjama te da ih drže pod nadzorom.

Osim što su dužni držati životinje u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, vlasnici su dužni poduzeti i određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje. Dakle, prilikom šetnje, vlasnici bi trebali držati pse na povodcu radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu. Također, ukoliko se radi o opasnom ili moguće opasnom psu, on prilikom izvođenje na javnu površinu mora nositi i brnjicu.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide