Približava se "Black Friday", a s njime i razne internetske prijevare

Photo credit: PU Istarska

Približava se Crni petak / Black Friday – dan kada internetske trgovine širom svijeta za svoje kupce pripremaju snižene cijene i posebne ponude te policija upozorava građane da budu oprezni prilikom kupovine na internetu. 

Labinska policija zaprimila je prijavu 38-godišnjakinje koja je 11. rujna preko internetske stranice naručila i uplatila tenisice koje joj potom nisu isporučene. Nakon što je kontaktirala stranicu preko koje je naručila tenisice, dobila je odgovor kako tenisice čekaju carinu. Budući da tenisice nisu stigle ni nakon toga, pokušala je ponovno poslati upit na adresu elektroničke pošte internetske stranice, no dobila je obavijest da je adresa nevažeća.

Zadnji petak u studenom, ljubiteljima kupovine preko interneta poznat je i kao Crni petak / Black Friday, odnosno dan kada internetske trgovine širom svijeta za svoje kupce pripremaju snižene cijene i posebne ponude. No, premda su online ponude često vrlo povoljne, čuvajte se mogućih prijevara koje dolaze s njima.

Ovom prilikom upozoravamo građane da budu oprezni prilikom kupovine na internetu.

Što možete učiniti?
koristite online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, kada je moguće – veće su šanse da možete riješiti moguće probleme
potrudite se i istražite – provjerite recenzije drugih kupaca prije same kupnje
koristite kartice – imate bolje šanse za povrat novca
plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja
plaćajte samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu – izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni WiFi
plaćajte samo na sigurnom uređaju – ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver
primili ste oglas kojim ste obaviješteni da ste osvojili nagradu – dobro razmislite, možda osvojite zlonamjerni softver
ako proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača – ako ne odgovara, obratite se svojoj banci
čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode – ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito!
vjerodostojnost internetske domene putem koje namjeravate obaviti online kupovinu možete provjeriti OVDJE, dok na poveznici možete doznati više o kampanji EUROPOL-a, koja je usmjerena na elektroničke trgovce, pomažući im u boljem prepoznavanju prijevara na njihovim platformama i osnažujući ih da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i kupce od napada.

Želimo vam sigurnu i povoljnu kupovinu!

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide