Putujte sigurno, a blagdane provedite mirno i bez pirotehnike

Photo credit: PU Istarska

Policija savjetuje građane da poštuju prometne propise dok putuju kod svojih najbližih te da tijekom božićnih blagdana ne koriste pirotehnička sredstva.

Velik broj građana putovat će u narednim danima svojim bližnjima kako bi zajedno proslavili Božić te je za očekivati da će se zbog toga u značajnoj mjeri povećati intenzitet prometa na cestama. Najveće povećanje prometa očekuje se u danas i sutra u poslijepodnevnim i večernjim satima, ali i na sam Badnjak te u ponedjeljak poslijepodne. Pojačan promet očekuje se na graničnim prijelazima, tunelu Učka, Istarskom ipsilonu te na svim većim prometnicama koje vode prema gradovima na obali, piše PU Istarska

Policijska uprava istarska će stoga, kako bi se osiguralo što sigurnije i protočnije odvijanje prometa, osigurati dovoljan broj policijskih službenika. Oni će pojačanim aktivnostima osigurati nesmetano odvijanje cestovnog prometa te će ciljano postupati prema sudionicima u prometu koji iskaču iz redovnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise.

Pojačane policijske aktivnosti samo su jedan od čimbenika kojima se može utjecati na sigurnost u prometu tako da policija apelira na sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa, odnosno savjetujemo slijedeće:
prije kretanja na put provjerite ispravnost vozila, stanje guma i ostale opreme
pravovremeno se informirajte o stanju i uvjetima na cesti
ne krećite na put ako ste umorni
vežite se sigurnosnim pojasom
pobrinite se za primjeren smještaj djece u vozilu
prilagodite brzinu kretanja stanju na cesti
bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja
prilikom vožnje u koloni i u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, povećajte razmak između vozila
u slučaju stvaranja prometne gužve, budite tolerantni prema ostalim sudionicima u prometu
ne upravljajte vozilom ako ste konzumirali alkohol ili opojne droge.

Kako bi ovogodišnji blagdani protekli mirno i bez problema, policija poziva građane da ne koriste pirotehnička sredstva, da ne zlorabe eksplozivne i druge tvari te da ne pucaju iz vatrenog oružja.

Petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja i njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama. Mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

Također podsjećamo građane da je od prošle godine zabranjena nabava, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3. Kazne za građane kreću od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna.

Pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, streljivo i ostala sredstva uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice te da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva ukoliko ih nelegalno posjeduju. Protiv građana, koji dragovoljno predaju oružje koje ilegalno posjeduju, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Novost je da građani također mogu bez ikakvih sankcija policiji predati i pirotehnička sredstva čije posjedovanje nije dozvoljeno. Oružje, streljivo i eksplozivna sredstva koja žele dragovoljno predati građani ne trebaju donositi u policijsku postaju, već mogu nazvati policiju na broj 192 te će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici koji će ta sredstva preuzeti na siguran način.

Više o savjetima policije za sigurno rukovanje pirotehničkim sredstvima možete saznati u BROŠURI Ministarstva unutarnjih poslova.

Preporuke policije za nadolazeće blagdane:
oružje držati pod nadzorom i zaključano
nelegalno oružje, eksplozivna ili pirotehnička sredstva prijaviti policiji koja će doći po njih, ne podnoseći prekršajnu ili kaznenu prijavu
ako se koristi pirotehnika, obavezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje
pirotehniku kupovati u ovlaštenim prodavaonicama
pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola
koristiti ih na otvorenom prostoru
poštivati sigurnosne udaljenosti prilikom uporabe
ne pokušavati ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo.

Preporuke za roditelje:
ne poklanjajte djeci nešto od čega bi mogli stradati
u ponašanju budite uzor svome djetetu
savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, da ih ne rastavljaju i ne vade ili pale eksplozivni sadržaj
savjetujte djecu da ne eksperimentiraju s petardama, da ne izrađuju improvizirane petarde i ne pune cijevi eksplozivnim smjesama.

Policijska uprava istarska želi svima mirne i sigurne blagdane!

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide