Savjeti za čuvanje maslinovog ulja

Savjeti za čuvanje maslinovog ulja
Photo Credit: Canva

Maslinovo ulje obično se čuva u razdoblju između dvije sezone berbe i prerade maslina, a samo u iznimnim slučajevima duže vrijeme, piše Slobodna Dalmacija. Po razdobljima čuvanja, ulja visoke kakvoće razvrstavaju se na sljedeći način:

– novo ulje, do četiri mjeseca nakon proizvodnje, svojstven mu je izraziti „voćni“ (od ploda masline) miris i okus.

– svježe ulje, do osam mjeseci nakon proizvodnje, s manje intenzivnim i skladnijim „voćnim“ okusom i mirisom.

– mlado ulje, do dvanaest mjeseci nakon proizvodnje, s više skladnim mirisom i okusom od „svježeg ulja“.

Prostoriju u kojoj se čuva ulje mora se održavati čistom i prozračnom, bez direktnog sunčevog svjetla koje potpomaže kvarenju, na temperaturi od oko 15 stupnjeva.

Povećana količina vlage i pojava plijesni po podu i zidovima također dovode do bržeg kvarenja ulja. Ulje vrlo lako upija mirise, pa treba iz prostorije gdje ga se čuva, odstraniti kante ili bačve s naftom, bojama i lakovima.

Nije poželjno u istoj prostoriji držati ni zimnicu (krumpir, kapulu, kiseli kupus i dr.), jer svaka namirnica ima karakterističan miris kojeg ulje lako poprimi.

Za čuvanje manjih količina ulja prikladne su „damižane“ obojenog stakla. Plastično posuđe za čuvanje ulja treba izbjegavati.

Ulja je najbolje čuvati u tankovima od inoksa, specijalno izrađenima za tu namjenu. Oni osiguravaju dobru zaštitu od utjecaja svjetla, zraka i okolnih negativnih mirisa. Ovisno o veličini tankovi imaju na dnu otvor sa slavinom za ispuštanje taloga.

Nedostatak inoks tankova je što se lako zagrijavaju, naročito tijekom ljeta, te ih je potrebno držati u hladnim prostorijama.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide