Sentonina staza i Staza božanskih izvora

Photo credit: Shutterstock

Ako vas oduševljavaju Kotli i kombinacija kamena, vode i zelenila, ljubitelj ste mediteranskih krajolika i planinarenja, a želite i dobru gastro ponudu i dašak civilizacije – evo savršenog materijala za vikend u Istri koji objedinjuje prizore, okuse i mirise koje volite. 

Na potezu Labin – Rabac nalaze se dvije staze: Sentonina staza i Staza božanskih izvora. One povezuju ove istarske gradove, a najbolje je kombinirati ih u jednom potezu. Primjerice, spustiti se Sentoninom u Rabac, a onda vratiti u Labin Stazom božanskih izvora.

Sentonina staza je posvećena labinskoj božici Sentoni, zaštitnici putnika. Povezuje stari grad Labin i priobalni gradić Rabac u podnožju, tako da se njome zapravo spuštate a putem vas mame mediteranske šumice, vilinski gajevi, žubor potoka i pokoji panoramski pogled na more.

Staza prati tok potoka koji se slijeva tvoreći mnoštvo malih slapova, hladno plavih jezerca i laguna nalik onima u Kotlima. Preko potočića vode drveni mostići i na par mjesta stvaraju idiličnu kulisu za fotografije.

Početak staze je kod starog grada Labina, na cesti gdje se nalaze rotor i Turistička zajednica. Kod TZ nalazi se odvojak s desne strane ceste. Siđite na njega i za 200 metara vidjet ćete početak staze s lijeve strane.

Staza je dugačka oko 2,4 kilometra i nije zahtjevna, no imajte adekvatnu planinarsku obuću i štapove ako vaša koljena to više vole po nizbrdici.

Puna je zelenila i vegetacije koja omogućuje hlad, a putem ćete naići na tri mjesta za odmor. Prvi je kraj drveta, s kamenim klupicama i stolom te pogledom na livadu. Drugi je kraj samog potoka, također s klupom i stolom. Treći je nad „kanjonom“ koji ima lijepu terasu s pogledom na potok s visine, klupice i izvor vode, piše Pun Kufer.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
29/09/2021, 02:09
Umag
 

Uglavnom oblačno
16°C
Subjektivno: 15°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 93%
Brzina vjetra: 11 km/h IJI
Naleti vjetra: 11 km/h
Izlazak sunca: 07:02
Zalazak sunca: 18:50