Skoro 600 glazbenika iz Hrvatske, Italije i Slovenije okupit će se u Bujama na posebnom događaju

U subotu, 27.05.2023. u Bujama održati će se 48. Susreti Puhačkih orkestara Istre. Nastupit će čak 17 skupina iz hrvatske, slovenske i talijanske Istre te s područja Kvarnera. Učesnici pristižu iz Buja, Doline, Buzeta, Izole, Kastva/Spinčići, Labina, Lovrana, Muggie / S. Barbare, Pazina, Pule, Rovinja, Sv.Antona, Sv.Lovreča, Vižinade, Vodnjana, Babića i Roča. 

Ukupno 561 sudionika, svatko sa svojim instrumentom, priredit će spektakl kakvog se rijetko viđa.
U 14 sati, od trga Slobode u Bujama ‘poteći’ će parada u kojoj će se skupine predstaviti javnosti, dok se budu spuštale do Trga J.B.Tita u središtu grada, gdje nakon mimohoda prisutni će moću uživati u izvedbi triju himni:
– Hrvatska “Lijepa Naša”; izvodi – LG Sv. Lovreč Pazenatički
– Talijanska “Inno di Mameli” izvode – LG ZT: Buje – Buie i Vižinada – Visinada
– Slovenska “Zdravljica” izvode: PO Izola i Sv. Anton

Uslijedit će razvrstavanje po instrumentima gdje će posjetitelji imati posebnu priliku poslušati i pogledati istovremeni nastup gotovo 600 glazbenika uz zajednički repertoar:

1. EU HIMNA “Oda Radosti – Inno alla gioia”
2. ISTARSKA HIMNA “Krasna Zemljo” – (dizanje zastave / govor domaćina)
3. Trieštine (autor – narodne, arr. Corrado Morato)
4. River of Babylon (autor Boney M., arr. Corrado Moratto)

U 16 sati kreću pojedinačni nastupi koji će trajati do 21 sat, nakon čega se zabava nastavlja do kasno u noć uz grupu Bukaleta.
– Svi dobro znamo da glazba nikad nije poznavala granice, što dokazuju ovi 48. Susreti Puhačkih orkestara Istre, a posebno je to istinito ove godine kada možemo stvarno reći da su ovi Susreti bez granica! Čast nam je biti domaćin po drugi put ovog velikog eventa u našem malom, ali bogatom gradiću. Zahvaljujem svim sudionicima koji će nam se pridružiti i obogati naš Grad još jednom, veseljem, ljubavlju, smijehom, dobrom voljom i pogotovo s puno lijepe glazbe! Uživajte svi zajedno jer kako je naša Limena glazba Zajednice Talijana Buje podsjetila: „Glazba je poput života; može se stvarati samo na jedan način: Zajedno! “, izjavio je gradonačelnik Vižintin.

Tradicija započeta davne 1976.
Susreti se odvijaju svake godine.Prvi jebio 07.03.1976. u Babićima, te od tada svaka limena skupina u drugom gradu gostuje i organizira susret koji okuplja puhačke orkestre i limene glazbe Istre i to ne samo kao hrvatske županije, već u geografskom smislu, uključujući slovenske i talijanske te kvarnerske.
Od uvijek je duh susreta bilo zajedništvo, a jezik koji je povezivao učesnike je bila glazba.
Ponosni smo da će se ovogodišnji susret odvijati baš u Bujama, u pograničnom gradu, u godini kada su kontrole na granici maknute, izjavili su članovi organizacijskog odbora.
Buje su ugostile susret 2010. godine. Posebnost ovogodišnjeg susreta je da u programu osim hrvatske, talijanske i slovenske himne, baš kako bi se dala važnost “pada granica” odlučili su odsvirati i EU himnu, tj. Odu radosti.

Glavni organizatori ovogodišnjeg susreta su Zajednica Talijana Buje i Grad Buje koji je ujedno i pokrovitelj zajedno s Istarskom županijom. Veliki doprinos događaju su dali i razni sponzori i mnogi volonteri uključeni u organizaciju.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide