Stručnjak predviđa: ‘Listopad će biti novi kolovoz!’

Stiže novi toplinski val
Photo Credit: Canva

Turska je izvijestila o rekordnoj temperaturi od 49,5 Celzijevih stupnjeva zabilježenoj u utorak u središnjoj anatolskoj pokrajini Eskişehir, a stručnjaci upozoravaju da će se trend toplinskih valova u mediteranskom bazenu zadržati do 2040-ih. 

Rekordna temperatura evidentirana je u utorak u središnjoj anatolskoj pokrajini Eskişehir, napisao je u utorak navečer ministar okoliša Mehmet Özhaseki na platformi društvenih medija X, nekadašnjem Twitteru, prenosi Poslovni

Prethodni rekord iznosio je 49,1 stupanj Celzija i izmjeren je 2021. godine, dodao je Özhaseki.

Nacionalna meteorološka služba u srijedu je upozorila da će toplinski val i dalje premašivati uobičajene sezonske temperature i za 11 stupnjeva.

Glavni razlog toplinskih rekorda su klimatske promjene, smatra Barış Önol, profesor meteorologije na Tehničkom sveučilištu u Istanbulu.

Premda vremenski fenomen El Niño donosi i temperaturne rekorde, toplinski valovi su sve češći i traju dulje, rekao je Önol u telefonskom razgovoru za dpa.

“Turska će biti puno izloženija visokim temperaturama u sljedećih 30 do 40 godina, kao i ostatak mediteranske regije”, upozorio je.

Vrhunac turističke sezone u zemljama Sredozemlja će se od 2040. godine pomaknuti na rujan i listopad, predviđa Önol.

Za regiju će također biti ključno upravljanje vodama i vodnim resursima, smatra Önol te predviđa sušu u ljetnim mjesecima u godinama koje dolaze.

Turska uvelike ovisi o fosilnim gorivima. Prema službenim podacima tijekom 2022. godine iz ugljena je proizvedeno oko 34,6 posto električne energije, a iz prirodnog plina 22,2 posto.

Özhaseki podsjeća da je cilj zemlje dosegnuti nultu stopu do 2053.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide