Studenti sastavili popis izraza koje morate znati ako dolazite u Istru

Znate li odgovor na zagonetku koju Musk postavlja na razgovorima?

U Osijeku je to lega, u Zagrebu frend, a za prijatelja se u Istri kaže amiko. Ili kumpanjon, ovisno koga pitate, jer istarsko je područje zapravo bogato različitim dijalektima. Kako bi pomogli svojim novim kolegama koji tek dolaze tamo na studij, ali i svima koji tu planiraju ljetovati, studenti Sveučilišta u Puli sastavili su mali rječnik pojmova koje moraju znati kako bi se lakše snašli.

Bogata povijest i kulturna baština, romantični srednjovjekovni gradići, ukusna tradicionalna kuhinja i lijepo, čisto more. Tako ukratko opisuju Istru svi koji su ju doživjeli, a mnogi putuju iz cijelog svijeta kako bi imali tu priliku. Živite li u Hrvatskoj, Istra vam je ipak puno dostupnija, a to je posebno točno ako dolazite na neki od studija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, prenosi Srednja

Više od 50 studija u Puli
Sveučilište u Puli čini osam fakulteta koji izvode više od 50 studijskih programa. Tamo ćete pronaći sve od Primijenjene i Poslovne ekonomije, Informatike, Računalstva, Učiteljskog studija, Arheologije, Sestrinstva pa do Znanosti o moru. Sve studije pronađite ovdje.

Studije usklađuju s novostima na tržištu rada, ali i uvode nove, pa smo tako krajem prošle godine pisali o novom studiju Informatike koji se izvodi posve online, kao i o studiju Dizajna i audiovizualnih komunikacija koji je s nastavom startao ove akademske godine.

U Puli ćete, osim raznovrsnih studija, pronaći i sve ostalo potrebno za ugodan studentski život. Tu je moderan studentski dom Pula koji je prošle godine proširen pa tako sada ima ukupno 194 kreveta. U sklopu njega je i studentski restoran, a o zapošljavaju i drugim pitanjima brine Studentski centar Pula. U procesu je i stvaranje start-up kampusa na kojem će studenti raditi na projektima i povezivati se s poslodavcima.

Studenti nam pomogli sastaviti istarski studentski rječnik
Sva ova ulaganja u kvalitetu studentskog života znače da Sveučilište u Puli privlači sve više studenata iz cijele Hrvatske. No, ako niste iz Istre, prva stvar koju ćete primijetiti u razgovoru s ‘lokalcima’ je je posve novi vokabular kojeg, vjerojatno, uopće nećete razumjeti.

U osnovi istarskog govora je čakavština, no zbog iznimno bogate povijesti, Istra je područje velike jezične raznolikosti. Kako bismo ipak malo pomogli svima koji planiraju studirati u Istri, zamolili smo studente Sveučilišta u Puli da sastave mali rječnik pojmova s kojima ćete se susresti u prvim danima studiranja.

U tome su nam pomogli Viktorija Radoš, studentica 2. godine diplomskog studija Hrvatskoj jezika i Povijesti te Paolo Trani, student druge godine diplomskog studija Talijanskog jezika i književnosti.

Nu, gremo na kafelić
U životu svakog studenta važan je kafelić, odnosno kavica koju će ispijati. Na kafelić ćete greti, odnosno ići, a ne bude li vaše društvo htjelo s vama, reći ćete im nu ili šu, što je u prijevodu poticaj ili poziv, nešto otprilike kao hajde.

Oni će vam na to odgovoriti da moraju učiti, na što ćete im vi reći ćemo ben, što je uzrečica koja znači otprilike ‘ma lako ćemo’. U Zagrebu biste rekli budeš, u Osijeku ćeš, ali u Istri biš (‘Ma biš učio). Želite li izraziti nesigurnost, reći ćete forši, što znači možda.

Nezaobilazni pojmovi za gurmane i avanturiste
Od hrane ćete sigurno probati maneštru, tradicionalno istarsko jušno jelo ili fuži, tjesteninu, koja se često služi s tartufima. Tu su i fritule, slastica koja nalikuje krafnama; boškarin, odnosno goveđe meso; i brodet, jelo od morske ribe.

Nezaobilazne atrakcije koje ćete vikendima razgledati su zgrada Rojca u Puli, kao i pulska Arena, a avanturisti će morati vidjeti i Rt Kamenjak, kao i stara istarska sela i srednjovjekovne gradove na vrhu brdašaca.

Izbor je velik, a ako se ne možete odlučiti što prvo želite vidjeti, reći ćete ‘ća ćemo delat‘, odnosno, što ćemo raditi? Istarska klima ugodna je gotovo cijele godine, pa zaboravite na kanotjeru, to jest potkošulju – ona vam neće trebati.

Želite li i sami uroniti u istarsku kulturu i način života, posjetite web stranicu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i doznajte koje sve studije tamo možete upisati.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide