Ulaganje koje se brzo isplati

Ulaganje koje se brzo isplati
Photo Credit: Canva

Iako je zemlja Sunca, Hrvatska je na dnu europskih zemalja po iskoristivosti njegove energije. Ekološki aktivist Vjeran Piršić poručuje zato građanima da im je isplativije imati ‘novac na krovu nego u banci’, piše Poslovni.hr.

Građani u bankama prema službenim podacima imaju 236 milijardi kuna i navodno, po podacima HNB-a, kod kuće ‘u čarapama’ drže još 34 milijarde, navodi čelnik Udruge Eko Kvarner i borac za energetsku neovisnost građana.

Daleko je bolje povući novac iz banaka i “staviti ga na krov u obliku fotonaponskih elektrana, a u podrume baterijske stanice za pohranu električne energije“, kaže Piršić.

Od kada je to on učinio, ističe, troši 30 posto manje energije i upola mu je jeftinija.

Fond za zaštitu okoliša jednom godišnje raspisuje natječaj po kategorijama te, ovisno o području, daje poticaje u visini 40, 60 ili čak 80 posto uloženih sredstava na način da refundira troškove. Povrat investicije bez poticaja može se očekivati u pet do 10 godina, a s poticajima tri do šest, što prvenstveno ovisi o potrošnji.

Trenutno imamo malo velikih fotonaponskih elektrana, ali postoji prijetnja da će se one neracionalno subvencionirati u interesu krupnog kapitala umjesto poticanja građanske energije na krovovima obiteljskih kuća.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide