Weekend Escapes: “Land art” staza na Ćićariji za laganu šetnicu s prekrasnim pogledima

Photo credit: Putni Kofer

Kvarner je pravi raj za sve ljubitelje izleta, prirode i aktivnosti na otvorenom. Leđa mu čuva moćna Učka, u blizini je zeleni nacionalni park Risnjak, tu je i Platak, te slikoviti Hahlić, poznat i kao Grobničke Alpe. Za manje od sat vremena vožnje, Riječani i njihovi gosti mogu istraživati svaki put neki novi vrh i drugu stazu, od onih težih, planinarskih, do laganih turističkih šetnica za koje nije potrebna posebna oprema i dobra kondicija. Jedna od tih lakših, a prekrasnih šetnica je i “land art” staza u Parku prirode Učka, na slikovitoj Ćićariji, piše Lana Mindoljević za Putni Kofer

Radi ograničenog vremena tražili smo mjesto do kojeg se iz Opatije stiže za najviše pola sata vožnje, zbog različitih dobi i forme sudionika društva nismo željeli strme uspone, a ideja je bila da staza bude zanimljiva i po nečem neobična. Sve te naše kriterije zadovoljila je land art staza Stražica-Sapaćica, šetnica duga oko šest i pol kilometara, s vrlo malo uspona, do čijeg se samog početka može lako doći automobilom.

Land art je pokret u svijetu koji smješta umjetničke zahvate u samu prirodu, na kamenje i stabla. Kao umjetnički pravac pojavio se šezdesetih godina 20. stoljeća u SAD-u, ali još i prvi špiljski crteži plemenskih naroda pokazuju da je čovjeku oduvijek u prirodi ovakvo izražavanje.

Stazu na Učkoj osmislio je umjetnik Boris Pecigoš koji je, kako se navodi na stranicama parka prirode, njome želio utjecati na svijest o važnosti povezanosti čovjeka i prirode. Radovi nastaju od prirodnih materijala nađenih na licu mjesta, kao što su kamen, šljunak, zemlja, trupci, grane, a stijene se oslikavaju isključivo ekološkim bojama.

Pronaći početak staze vrlo je jednostavno. Uputite se iz Opatije ili Rijeke vijugavom planinskom cestom prema Posjetiteljskom centru Poklon u Parku prirode Učka (lokaciju unesite u Google karte ili pratite putokaze). Tamo možete parkirati automobil, a nakon šetnje se i osvježiti u ugostiteljskom objektu.

Početak staze udaljen je stotinjak metara od centra i jasno je označen: tu ćete vidjeti mapu staze, priču o njoj i lokacije umjetnina na koje ćete nailaziti. Staza je kružna, tako da je na nju moguće ući i na drugi ulaz, za koji je potrebno još malo produžiti nakon Posjetiteljskog centra, do odvojka ceste za Vojak i parkirati kod restorana Dopolavoro.

Obilazak počinje šetnjom kroz šumu, put je širok, a podloga meka, iznimno ugodna za hodanje. Nakon nekog vremena pojavljuje se putokaz za prvu umjetninu. Svaka je umjetnička intervencija na stazi označena slikom otiska dlana na kamenu i strelicom koja pokazuje da je potrebno malo skrenuti s rute. Kako smo mi krenuli iz smjera Poklona, prva slika koju smo vidjeli bio je kameni krug s otiscima stopala na vapnenačkoj ploči.

Cijeli članak i fotografije pogledajte OVDJE.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide