Znanstvenici otkrili fosil nove vrste kita s četiri noge

Znanstvenici otkrili fosil nove vrste kita s četiri noge
Photo Credit: Canva

Znanstvenici su u Egiptu otkrili novu vrstu četveronožnog kita koja je živjela prije otprilike 43 milijuna godina. Fosil vodozemca latinskog naziva Phiomicetus anubis otkriven je u egipatskoj Zapadnoj pustinji, području Sahare koje leži zapadno od rijeke Nil, prenosi Jutarnji

Preci današnjih kitova potječu od sisavaca sličnih jelenima koji su nastanjivali kopno tijekom 10 milijuna godina. Phiomicetus anubis je težio oko 600 kilograma, bio je dugačak tri metra i imao je snažnu čeljust da bi ulovio plijen, pokazala je studija čiji su rezultati objavljeni u srijedu u Zborniku radova Kraljevskog društva.

Paleontolozi vjeruju da je tijelo ovog morskog sisavca bilo prilagođeno plivanju i životu u vodi, ali i šetnji kopnom. Dijelovi njegova kostura pronađeni su u egipatskoj Fajumskoj depresiji, a analizirali su ga znanstvenici sa Sveučilišta Mansura.

Prvobitno se vjerovalo da su kitovi evoluirali u Južnoj Aziji prije približno 50 milijuna godina. Kako su se njihova tijela postupno sve više prilagođavala vodi, migrirali su prema Sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi, gdje su pronađeni i ostali fosili. Najnovije otkriće upućuje na to da su rani kitovi onamo doplivali s područja Južne Amerike. Paleontolozi smatraju da su kitovi kultni primjer evolucije jer su se razvili iz malih kopitara u plavetne kitove te su potom postupno osvojili oceane.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
19/10/2021, 19:02
Umag
 

Oblačno
14°C
Subjektivno: 14°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 82%
Brzina vjetra: 4 km/h IJI
Naleti vjetra: 4 km/h
Izlazak sunca: 07:28
Zalazak sunca: 18:13