Znanstvenici tvrde da je svijet prešao 6 od 9 planetarnih granica. Što to znači?

Photo credit: Canva

Sustavi za održavanje života na Zemlji suočeni su s većim rizicima i neizvjesnostima nego ikad prije i većina najvažnijih sigurnosnih granica već je prijeđena zbog ljudskih aktivnosti, zaključak je znanstvenog istraživanja objavljenog ovaj tjedan.

U analizi “zdravstvenog stanja” cijelog planeta, objavljenoj u časopisu Science Advances, međunarodni tim od 29 stručnjaka zaključio je da je Zemlja sada “daleko izvan sigurnog operativnog prostora za čovječanstvo” zbog ljudske djelatnosti. Piše: index.hr

“Svijet je prešao šest od devet planetarnih granica”
U istraživanju, koje se nadovezuje na izvješće iz 2015., navodi se da je svijet prešao šest od devet “planetarnih granica” – sigurnosnih granica za ljudski život u područjima kao što su integritet biosfere, klimatske promjene i korištenje i dostupnost pitke vode.

Osam od devet granica pod većim je pritiskom nego u analizi stanja 2015., a poboljšalo se samo stanje ozonskog omotača. To povećava rizik od dramatičnih promjena životnih uvjeta na Zemlji.

“Ne znamo možemo li prosperirati u velikim, dramatičnim promjenama naših uvjeta”, rekla je na konferenciji za novinare glavna autorica istraživanja Katherine Richardson sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

“Prelazak granica mogao bi uzrokovati nepovratne promjene u sustavima za održavanje života na Zemlji”
Autori su istaknuli da prelazak granica nije prijelomna točka nakon koje će ljudska civilizacija propasti, ali da bi moglo uzrokovati nepovratne promjene u sustavima za održavanje života na Zemlji.

“Zemlju možemo zamisliti kao ljudsko tijelo, a plantarne granice kao krvni tlak. Tlak viši od 120/80 ne znači siguran srčani udar, ali povećava rizik za njega”, rekla je Richardson.

Znanstvenici su oglasili uzbunu zbog širenja deforestacije, pretjerane potrošnje drva za gorivo, i povećanja proizvoda kao što su plastika, GM organizmi i sintetičke kemikalije.

“U okoliš se sada bacaju stotine tisuća kemikalija koje je proizveo čovjek”, rekla je. “Stalno nas iznenađuju utjecaji tih ljudskih čimbenika”, dodala je.

“Blizu je prekoračenje granice za zakiseljavanje oceana”
Od devet granica koje su znanstvenici analizirali samo je za zakiseljavanje oceana, oštećenje ozonskog omotača i onečišćenje zraka ocijenjeno da su još u sigurnim okvirima. Blizu je, međutim, prekoračenje granice za zakiseljavanje oceana.

Atmosferska koncentracija CO2, glavnog stakleničkog plina, porasla je na oko 471 ppm, znatno više od sigurne razine od 350 ppm. Stopa izumiranja vrsta je najmanje deset puta brža od prosječne stope u zadnjih 10 milijuna godina, što znači da je planet već prekoračio sigurnu granicu za genetičku raznolikost.

Johan Rockström, direktor Instituta za istraživanja klime iz Potsdama i jedan od autora istraživanja, rekao je kako se nada da će svijet shvatiti da su rezultati ovog istraživanja poziv na buđenje.

Rekao je da u svojoj karijeri nikad nije vidio toliko dokaza. “I dalje smo na putu koji nedvosmisleno vodi u katastrofu”, upozorio je.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide