You are currently viewing Znate li zašto su banane uvijek broj 1 na vagi u dućanima?
Photo Credit: Steve Hopson

Znate li zašto su banane uvijek broj 1 na vagi u dućanima?

  • Post author:
  • Post category:Ostalo

Znate li zašto su banane uvijek broj 1 na vagi u dućanima?

Znate li zašto su banane uvijek broj 1 na vagi u dućanima?
Photo Credit: Steve Hopson

Kroz povijest su banane tradiocionalno bile najprodavanije voće u dućanima, a ni danas se situacija nije previše promijenila o čemu svjedoči podatak američkog trgovačkog diva Walmarta koji je u 2015. naveo kako su banane u njihovim dućanima najprodavaniji proizvod godine, piše Klik.hr

Situacija u Hrvatskoj je jednaka; banane su uvijek u prvih pet najprodavanijih proizvoda u svakom dućanu, od kvartovskog dućana sa svega nekoliko namirnica do velikih trgovačkih lanaca. Uz to, kada se oznakama za vaganje pristupa abecednim redom, banane su također na vrhu liste. Naravno, proizvodi poput artičoke, ananasa ili avokada abecedno dolaze prije banana, ali zbog svoje popularnosti i učestalosti kupovanja banane su zadržale broj 1 na vagi.

Zanimljivosti o bananama
Na svijetu postoji tisuću vrsta banana, a uzgajaju se u 150 različitih država. Banane nisu sezonsko voće jer se mogu uzgajati cijelu godinu, a najviše banana konzumira se u Ruandi; 279 kg banana po glavi stanovnika. Prehrambena industrija koristi skalu od 7 boja kako bi utvrdila zrelost banana, neki preferiraju potpuno zelene banane koje kuhaju prije konzumacije, dok drugi kupuju skoro smeđe banane koje su zbog svoje slatkoće odličan dodatak kolačima i raznim kućnim napitcima.

95% banana koje možemo kupiti u dućanima su cavendish banane, a podaci iz 2018. pokazuju kako se u Hrvatsku godišnje uvozi 8.2 milijuna kilograma tih banana.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Share on facebook
Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
19/10/2021, 19:14
Umag
 

Oblačno
14°C
Subjektivno: 14°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 82%
Brzina vjetra: 4 km/h IJI
Naleti vjetra: 4 km/h
Izlazak sunca: 07:28
Zalazak sunca: 18:13