Sutra se obilježava Međunarodni dan joge u Novigradu

Prije devet godina 21. lipnja je Odlukom UN-a proglašen Međunarodnim danom joge. Tom je odlukom dano veliko priznanje jogi zbog njenog holističkog učinka na čovjeka u postizanju tjelesnog, mentalnog, socijalnog i duhovnog zdravlja. Vježbanjem joge čovjek ne samo da postaje zdraviji, već i osvješteniji, tolerantniji i sa većim razumijevanjem sebe i svojeg okruženja. Takav pojedinac gradi zdravije, osvještenije i tolerantnije društvo, pa je stoga moto ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana joge – „Joga za dobrobit čovječanstva“.

Da bi učinci joge bili stvarno sveobuhvatni za čovjeka, njeno vježbanje nije samo tjelovježba kakvu poznajemo na „zapadu“. Vježbe se izvode puno sporije, svjesnije i usklađeno sa disanjem. Time se povećava učinkovitost na lokomotorni sustav zglobova i mišića, živčani sustav, endokrini sustav, kao i sve organe, te psihičko stanje općenito. Sustavno vježbanje joge sadrži asane (položaje tijela), pranajame (vježbe disanja), joga nidru (tehniku potpunog opuštanja), dharanu (koncentracija na određeni objekt) i dhjanu (meditaciju – duboko uranjanje u dubinu svoga bića).


Udruga „AmritSagar“ iz Novigrada se godinama bavi promicanjem zdravog načina življenja i podizanjem svijesti građana o važnosti fizičkog i mentalnog zdravlja kroz jogu po svjetski poznatom sustavu „Joga u svakodnevnom životu“.


Od prvog obilježavanja Međunarodnog dana joge 2015.g. Udruga „AmritSagar“ je, uz podršku Veleposlanstva Indije, Grada Novigrada i TZ Novigrad, raznim aktivnostima obilježavala taj dan, uz podršku svih ljudi dobre volje koji su brojnim odazivom uveličali ovaj značajan dan. Prošle godine tim povodom organizirano je cjelodnevno događanje pod nazivom „Dan joge i večer indijske kulture“. Ujutro smo zajedno vježbali jogu u parku, nakon čega smo imali vegeterijansku zakusku. Večernji program bio je u muzeju „Lapidarium“ – izložba slika sa temom „Shakti“ i izvedba klasičnog indijskog plesa bharatanatyam. Cijeli program su svojim prisustvom uveličali Veleposlanik Indije Nj.E. Raj KumarSrivastava sa svojom obitelji, Gradonačelnik Novigrada g. Anteo Milos i Direkorica TZ Novigrad gđa Vesna Ferenac.


Ove godine će obilježavanje biti 17. lipnja u 10 sati u Parku novigradske biskupije. Očekuje nas bogati jutarnji program sa uvaženim gostima. Održat će se predavanje o jogi i njenim dobrobitima za čovjeka. Zatim demonstracija asana, pranajame i opuštanja, u kojem će sudjelovati svi prisutni, pa je poželjno da ponesu sa sobom svoju prostirku za vježbanje. Program ćemo završiti druženjem uz vegeterijansku zakusku. Svi su dobrodošli, bez obzira na prethodno znanje i vježbanje ili ne vježbanje joge!

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide