Tko su elitni trkači koji dolaze na utrku Istria 100 by UTMB?

Istria 100 by UTMB
Foto: istria.utmb.world

Umag, 26. ožujka – Više od 2.650 trail trkača već zna da će se za manje od 10 dana održati u Umagu održati Istria 100 by UTMB, jedna od najpopularnijih proljetnih utrka u svjetskoj seriji trail utrka UTMB World Series.

Entuzijastima trail trčanja, utrci Istria 100 by UTMB ove će se godine pridružit više od 50 elitnih i svjetski poznatih natjecatelja. Elitni natjecatelji su trail trkači koji su dosljedno postigli izvanredne rezultate na utrkama UTMB World Series diljem svijeta i popeli se na UTMB indeksnoj ljestvici. “Oni su creme de la creme svjetskog trail trkačkog svijeta. Za te elitne trkače, Istria 100 by UTMB bit će odskočna daska prema UTMB World Series finalu koje se svake godine održava u trokutu Francuske, Italije i Švicarske. Elitni trkači koji dolaze na Istria 100 by UTMB dolaze iz 18 različitih zemalja. Većina njih dolazi iz Austrije, Francuske, Njemačke i Slovenije, ali također primjećujemo snažan priljev španjolskih trkača, te elitnih trkača iz prekooceanskih zemalja”, rekla je direktorica utrke Ivana Malović Gral.

I dok se mnogi od njih još uvijek pakiraju i prolaze kroz zadnje pripreme za predstojeću utrku, neki trkači već testiraju teren utrke. Jedan od njih je Juuso Simpanen iz Finske. Juuso je prvi put došao u Istru 2023. i odmah se zaljubio u utrku. Zbog fizičkih problema, nije postigao željenu poziciju. Zauzeo je 5. mjesto u najdužoj utrci od 168 km, ali ga je neostvareni cilj još više potaknuo da pokuša ponovno i ove godine. Kako bi se najbolje pripremio za utrku, Juuso je došao u Hrvatsku prije dva tjedna i do sada je testirao gotovo cijelu rutu utrke.

Juuso o utrci kaže: “Staza je sjajna, obožavam ovu prirodu i poglede na more. Posebno uživam u prvom dijelu staze koji je izrazito tehnički za trčanje. Došao sam ovdje prije utrke, kako bi se aklimatizirao i ovdje uživao u svijetlim i sunčanim danima. U ovo doba godine takvih dana nemamo u Finskoj. Moj plan za ovogodišnju utrku je poboljšati vrijeme prolaska kroz cilj za 40 minuta. To bi otprilike iznosilo 19 sati trčanja duž 168 km staze i vjerojatno će mi donijeti dobru poziciju.” Juuso je došao u Istru i Primorsko-goransku županiju sa svojom obitelji koja mu pruža veliku podršku. Prošle godine sklopio je prijateljstvo s lokalnim ekipom, pa se ovih posljednjih nekoliko tjedana susretao s lokalnim trkačima, a posebno s Pavlom Kruljcem, prepoznatim hrvatskim trail trkačem s kojim se Juuso prošle godine borio na stazi Istria 100 by UTMB.

Nije neuobičajeno da trail trkači, a posebice ultra-trail trkači, dolaze unaprijed i navikavaju se na teren. Za razliku od nekih drugih sportova, u trail trčanju rute se transparentno objavljuju unaprijed i svaki natjecatelj može detaljno planirati svaki dio utrke. Međutim, to ne znači da je uspjeh zajamčen. Zapravo, ta očekivanja ne bi mogla biti dalja od istine.

Donatello Rota, talijanski trail trkač i priznati trkački trener u Italiji, već četvrtu godinu zaredom dolazi u Istru i svake godine testira različitu udaljenost. Kaže: “Ne možete kontrolirati vrijeme, niti možete pretpostaviti koja je strategija vaših konkurenata, barem dok ih ne sretnete na stazi. Čak ne možete ni pretpostaviti kako će se vaše tijelo osjećati na dan utrke. Međutim, ono što možete učiniti jest pripremiti svoje tijelo unaprijed za trčanje dugih udaljenosti. To zahtijeva disciplinirane i pomno osmišljene treninge. Ako ciljate dobru poziciju na ciljnoj ravnini, poznavanje terena puno pomaže jer možete planirati kada pojačati tempo i kada tračati laganije.” Donatello je 2019. godine trčao 69 km i osvojio 3. mjesto. Dvije godine kasnije, 2021., osvojio je 1. mjesto na utrci od 42 km. Ponovno je došao 2022. kako bi ispitao svoje granice na utrci od 128 km i postigao visoko 6. mjesto. Kako se ruta promijenila, Donatello se i ove godine vraća u Istru kako bi isprobao novih 69 km koji počinju u Buzetu. Poput Juusa, Donatello je također očaran utrkom te predivnom prirodom Istre i Primorsko-goranske županije pa često uživa u svojim ljetnim odmorima ovdje, iako kaže da mu u satima, treba duže putovati iz Italije do Istre nego trčati utrku Istria 100 by UTMB. Kad god se pruži prilika, Donatello dijeli svoje dojmove o utrci sa svojim trkačima koje trenira i kolegama trkačima te sugerira: “Kada dođete u Istru, trebate posjetiti i obalnu i kontinentalnu Istru. Svidjet će vam se ta mala sela i gradovi!”.

“Na ultra-trail utrci, važno je dobro održavati tempo i pratiti svoje tijelo. Nikako ne smijete prerano osjetiti da ste tako reći u rezervi. Na taj način, tijelo će lakše podnijeti napor i ostvarit ćete bolje rezultate na težem dijelu utrke tj. onome dijelu gdje vaš um mora preuzeti kontrolu kako bi nastavili dalje. Preporuka je dobro proučiti sve materijale na raspolaganju, istraživati iskustva drugih trkača i što je više moguće upoznati se s utrkom. Nakon faze istraživanja i analiza, postavljate strategiju i birate opcije. Na taj način, jednom kada napustite startnu liniju, znate da ste učinili sve što je u vašoj moći kako biste osigurali da vas vaš maksimalan napor dovede do ciljne linije.” kaže Ida-Sophie Hegemann, mlada njemačka zvijezda trail trčanja u usponu.

Ida-Sophie također je jedna od povratnica na utrku Istria 100 by UTMB. 2022. godine krenula je skromno s utrkom od 69 km, no ta joj udaljenost nije odgovarala jer joj nije pružila priliku da pokaže svoj maksimum. Godine 2023. odlučila je da je pravo vrijeme za isprobati utrku od 110 km. Utrku je završila za 11 sati i 27 minuta što ju je dovelo do fantastičnog 3. mjesta i izravnog ulaska u finale UTMB World Series.

Ove godine, Ida-Sophie spremna je za udaljenost od 168 km koja počinje u Labinu. Trenirala je naporno i pomno. Očekivanja su visoka i vjeruje da će dati sve od sebe kako bi završila utrku u skladu sa svojim osobnim ciljevima. Kaže: “To je sjajna staza i zaljubljena sam u male sela na kontinentu i obalne gradove. Krajolik i zaista divni volonteri utrke Istria 100 by UTMB-a čine veliku razliku kada netko trči tako dugu stazu.”

Početak svake staze je raspoređen diljem Istre. Najduža utrka od 168 km kreće iz Labina. Utrke od 100 km i 69 km startaju u Buzetu. Utrka od 42 km počinje u Motovunu, a utrka od 21 km u Grožnjanu. Sve staze završavaju u Umagu, na zapadnom dijelu poluotoka.

Umag će također biti domaćin Svečane dodjele nagrada jer će se u nedjelju, 7. travnja, natjecatelji i njihovi navijači ponovno okupiti kako bi proslavili sve natjecatelje koji su sudjelovali u utrci, sve pobjednike svih utrka, sve volontere, partnere, sponzore i prijatelje koji su pomogli u organizaciji ovog događaja.

GDJE PRATITI UTRKU

UTMB Live
LIVE Trail
– Kanali društvenih mreža Facebook, Instagram

MEDIA ACCREDITATION INVITATION

Pozivamo novinare da nam se pridruže i porazgovaraju s našim natjecateljima.

Zahtjev za press akreditaciju za Istra 100 by UTMB, molimo da nam pošaljete mail na: istria100@service.byutmb.world

Ako želite zatražiti intervju s bilo kojim od sportaša koji se utrkuju na Istria 100 by UTMB, pošaljite e-mail: marta.pares@ironman.com

Dodatno, na raspolaganju imamo virtualni Press Room gdje ćemo ažurirati press kit i priopćenja za javnost, kao i fotografije i video zapise događaja.

Pristupite virtualnoj press sobi ovdje >> here >>

Također možete imati pristup sadržaju dostupnom na donjim poveznicama koje također možete slobodno dijeliti:
Images
Video

Za više informacija o utrci posjetite https://istria.utmb.world/

UTMB® World Series

UTMB® World Series is the world’s ultimate trail-running circuit that unites the sport’s biggest stars and passionate runners through the best, leading international events in the most stunning locations.
Built on a passion for the mountains with sustainability at its heart, UTMB® World Series gives all trail runners the chance to experience the UTMB ® adventure across the world, with events taking place across Asia, Oceania, Europe, Africa and the Americas.

It is the only place where runners can begin their quest to UTMB® Mont-Blanc, France, where the prestigious UTMB® World Series Finals will be held. For more information, visit www.utmb.world.

About UTMB Group

Since the creation of UTMB® Mont-Blanc in 2003 by a group of passionate friends, UTMB Group has been the driving force behind the development of trail running.
The UTMB® Mont-Blanc is the sports pinnacle event, and every year, 10,000 runners earn their place on the start line. UTMB Group also pioneered the LiveTrail® technology, an innovative digital service that supports the management of endurance races. Revered by hundreds of thousands of athletes, UTMB® has become a global, premium, and leading brand.
In May 2021, UTMB Group partnered with The IRONMAN Group to launch the UTMB® World Series, which from 2022, will bring together many of the best international events on the planet to provide exclusive access to the sport’s pinnacle event, UTMB® Mont-Blanc.

The UTMB® World Series is built on the founding principles of UTMB® Mont-Blanc: surpassing oneself; fair-play; respect for people and the environment; and solidarity. Find out more at www.utmb.world.

About The IRONMAN Group
  
The IRONMAN Group operates a global portfolio of events that includes the IRONMAN® Triathlon Series, the IRONMAN® 70.3® Triathlon Series, 5150™ Triathlon Series, the Rock ‘n’ Roll® Running Series, IRONKIDS®, World Triathlon Championship Series, premier running events including the Standard Chartered Singapore Marathon™ and City2Surf®, UTMB® World Series trail-running events including the Canyons Endurance Runs™ by UTMB®, Tarawera Ultra™ by UTMB® and Ultra-Trail Australia™ by UTMB®, Epic Series™ mountain bike races including the Absa Cape Epic®, road cycling events, and other multisport races. The IRONMAN Group is the largest operator of mass participation sports in the world and provides more than a million participants annually the benefits of endurance sports through the company’s vast offerings. Catering to the full athlete experience, the company portfolio also includes FulGaz® virtual cycling, the most realistic indoor riding experience connected fitness application aimed at preparing athletes for real-world events. Since the inception of the iconic IRONMAN® brand and its first event in 1978, athletes have proven that ANYTHING IS POSSIBLE® by crossing finish lines around the world. Beginning as a single race, The IRONMAN Group has grown to become a global sensation with hundreds of events across 55+ countries. The IRONMAN Group is owned by Advance, a private, family-owned business, and Orkila Capital, a growth equity firm focused on building great brands. For more information, visit www.ironman.com/about-ironman-group.

About Advance      

Advance is a private, family-held business that owns and invests in companies across media, entertainment, technology, communications, education and other promising growth sectors. Our mission is to build the value of our companies over the long-term by fostering growth and innovation. Advance’s portfolio includes Condé Nast, Advance Local, Stage Entertainment, The IRONMAN Group, American City Business Journals, Leaders Group, Turnitin, and Pop. Together these operating companies employ more than 17,000 people in 29 countries. Advance is also among the largest shareholders in Charter Communications, Warner Bros. Discovery and Reddit. For more information visit www.advance.com.

Vezani dokumenti:

Priopćenje organizatora Istria 100 by UTMB
Announcement from the organizers of Istria 100 by UTMB – English

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide