VIDEO: Pomorska policajka nositeljica majstorskog pojasa u judu

Photo credit: PU Istarska

Policijska službenica, osim što obavlja odgovoran i human poziv, kroz sport i igru priprema djecu i mlade za budući život 

Kad ju čovjek pogleda ”na prvu”, ono što primijeti je duga smeđa kosa i zarazni osmjeh koji ispuni toplinom svaku prostoriju u koju ulazi. U prethodnih deset godina taj osmjeh krasi i policijska plovila Postaje pomorske i aerodromske policije Pula – Pola čija je Paula Veličkovski djelatnica, i to, zanimljivo za jednu ženu, na poslovima mornara. Paula je uz profesionalni angažman i društveno vrlo aktivna, odnosno policijsku službu promovira i kroz svoj hobi – judo. Upravo zato, odabrana je kao jedan od promotora kampanje ”Postani policajac/policajka” koja je u punom jeku, prenosi PU Istarska.

Paulina velika želja da postane policijska službenica razvila se iz činjenice da joj je u mnogim životnim situacijama uzor bio trener Muhamed Aličajić koji je danas umirovljeni policajac. On ju je svojim ljudskim i sportskim kvalitetama usmjerio ka tome da i ona postane policajka.

”Biti žena u policiji je zanimljivo i zahtjevno. Samim time što sam kao žena zaposlena u pomorskoj policiji te svoju službu obavljam na policijskom plovilu u svojstvu mornara, moj radni dan čini još zanimljivijim, a okružena sam isključivo muškim kolegama. Poziv policajca, odnosno policajke i sve ono što nosi sa sobom nije ni malo lagan. Zahtjeva disciplinu, posvećenost i odricanja, no to mi nije strano, s obzirom sam te navike stekla već od malih nogu kroz sport”, ispričala je Paula.

Od posebnih iskustva koja je stekla u službi i zahtjevnih situacija s kojima se susrela policijska službenica ističe kako su iskustva bila raznolika. ”Bila bih sretnija kada bi percepcija javnosti o policiji bila malo bolja, pogotovo jer policija djeluje primarno na zaštiti građana i ovdje smo kako bismo bili na usluzi ljudima”, istaknula je Paula. Tome u prilog govori i jučerašnji događaj u kojemu je sudjelovala kada su ona i kolege iz uzburkanog mora na području Savudrijske vale spasili muškarca.

Kako kaže policijska službenica, iz svakog događaja može se naučiti nešto novo. Osvrnula se na pozitivna iskustva u službi, od kojih izdvaja sudjelovanje u operativnoj akciji Frontexa, kojoj je cilj zaštita vanjskih granica Europske unije. ”Službu sam obavljala u Grčkoj, na otoku Kastellorizu. U jednomjesečnom trajanju operacije, osim razmjene poslovnih iskustva, stekla sam prijatelje policajce iz drugih zemalja te naučila o njihovoj kulturi i običajima”, rekla je.
Paula, uz policijsku, iza sebe ima i bogatu sportsku karijeru. Judo je njen hobi, ali i način života. Danas trenira djecu te kazuje kako im osim sportskih, teži prenijeti temeljne ljudske i životne vrijednosti.

”Treniram judo od svoje osme godine života. Nositeljica sam majstorskog pojasa. Samim time mogu reći da je judo postao moj način života. Kao najveći uspjeh izdvojila bi upravo rad s djecom, odnosno volontiranje u judo klubu Meto Labin. Judo je borilačka vještina koja uz razvoj motoričkih vještina i discipline potiče i unutrašnji rast, što uključuje i socijalni razvoj, samokontrolu, bolju koncentraciju, samopoštovanje i poštovanje, posvećenost, osjećaj postignuća. Moja misija je da kroz sport i igru pripremim djecu i mlade za budući život. U vrlo kratkom periodu kod djece se može primijetiti fizički i psihički napredak. Sama spoznaja da sam kroz judo treninge nekim djelom doprinijela tome čini me sretnom, a moje zanimanje policajca veseli mnoge članove u mom klubu, posebno one najmlađe, predškolskog uzrasta. Stoga mi je čast kao ženi, policajki, sportašici, da sam u okvirima svojeg društvenog djelovanja dobila mogućnost graditi pozitivnu sliku policije u zajednici te se nadam kako ćemo i kroz ovaj nove natječaje privući u policiju odgovorne, savjesne i moralne mlade ljude koji će biti dio naše plave obitelji”, zaključila je Paula.

Ako i ti želiš zanimljiv posao, gdje ćeš biti u prilici pomagati drugima i brinuti o njihovoj sigurnosti, prijavi se na jedan od natječaja Ministarstva unutarnjih poslova. Prvi natječaj namijenjen je osobama koje nisu starije od 28 godina i završile su srednju školu, a riječ je o Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Drugi natječaj namijenjen je mladima koji nisu stariji od 19 godina i završili su prva dva razreda srednje škole u četverogodišnjem trajanju, a riječ je o upisu učenika u III. razred srednje Policijske škole ”Josip Jović”. Prijavi se i postani dio tima hrvatske policije!

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide