Amsterdam zabranio kruzere

Photo credit: Canva

Gradsko vijeće Amsterdama donijelo je odluku o zabrani kruzera u centru grada. Nadaju se da će takvom odlukom ograničiti broj posjetitelja i smanjiti onečišćenje. Gradske vlasti tvrde da kruzeri nisu u skladu s održivim ambicijama grada. To znači da će se središnja luka za kruzere na rijeci IJ, koja se nalazi blizu glavnog željezničkog kolodvora u Amsterdamu, zatvoriti. 

Radi se o najnovijoj mjeri u borbi protiv masovnog turizma u gradu. U ožujku je vijeće pokrenulo online kampanju kojom je pozvalo mlade Britance koji su razmišljali o održavanju momačkih večeri u Amsterdamu da odustanu od dolaska, prenosi Index.

Simbol prekomjernog turizma
Kruzeri su postali simbol problema prekomjernog turizma, a prijedlog da se izmjeste iz centra prošao je s velikom većinom. Amsterdam je postao žrtva vlastite popularnosti. U grad dolazi oko 20 milijuna posjetitelja godišnje, pri čemu su mnogi privučeni njegovom reputacijom grada za zabave.

“Kruzeri koji zagađuju okoliš nisu u skladu s održivim ambicijama našeg grada”, izjavila je centristička stranka D66, koja vodi grad zajedno sa socijaldemokratima i ekološkim aktivistima, u izjavi koju je citirala novinska agencija AFP.

Dodali su da prolazak kruzera također nije kompatibilan s planovima za novi most između povijesne južne četvrti grada i četvrti Noord, koja je u fokusu nedavnih razvojnih projekata.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide