Arheolozi u Španjolskoj iskopali kamen dug 15 centimetara u obliku penisa

Photo credit: Arbore S.coop.galega/swns/Swns/Profimedia/Arbore S.coop.galega/swns/swns/Jutarnji List

Tim Arheologa iskopao je 15 centimetara dug kamen u obliku muškog spolovila. Ovaj kamen pronađen je u srednjovjekovnoj kuli Meira u Riji de Vigo u Španjolskoj. Vjeruje se da je misteriozni kamen star oko 500 godina i smatraju da je korišten za oštrenje oružja tijekom ustanka u 14. stoljeću. 

“Ovakve predmete možemo pronaći u najstarijoj pretpovijesti, ali nisu uobičajeni u srednjovjekovnom kontekstu. Značenje se razlikuje po kulturama i ovisi o kontekstu. U rimsko doba takvi predmeti nisu imali isključivo erotsku konotaciju koju im neki pogrešno pripisuju”, rekao je glasnogovornik grupe arheologa naziva Arbore Arqueoloxía, prenosi Index.

Kroz povijest su falusni amblemi bili u širokom rasponu predmeta, od ukrasnog namještaja u domovima do otisaka na zidovima. “Falus je bio predmet štovanja. Bio je na svjetiljkama, maskama, privjescima i prstenju, zidovima kuća, pločniku, balkonima, vratima… Uvijek je čuvao svoj karakter kolektivnog zaštitnika od potencijalnih zala i opasnosti”, objašnjava glasnogovornik.

Tim arheologa nastavlja s kopanjem u Riji de Vigo kako bi pronašli još ostataka

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide