Arhitekti proučavali svjetske metropole i pronašli najljepši grad na svijetu

Photo credit: Canva

Naravno, ljepota je u oku promatrača i ovo treba uzeti kao zabavnu statistiku, a ne povod za rivalstva. Ali kada bismo se natjecali, titulu najljepšeg grada s postotkom podudarnosti sa zlatnim rezom odnijela bi…

Svi smo čuli za zlatni rez, poznat i kao zlatna sredina ili božanski i zlatni omjer. Riječ je o matematičkom pojmu koji se često koristi u (povijesti) umjetnosti kao kompozicijski zakon u kojem se manji dio prema većem odnosi kao veći prema ukupnom u odnosu 1:1618, piše Pun Kufer

Zlatni rez postao je ideal naročito za vrijeme renesanse kada su umjetnici i znanstvenici težili savršenstvu u kompozicijama. I danas ga smatramo najsavršenijim rezom u prirodi, a kod nas je u približnom omjeru napravljena primjerice i slavna Baščanska ploča.

No, zašto ovo sve spominjemo? Navikli smo koristiti ili slušati o zlatnom rezu u moderno doba u kontekstu estetike, primjerice ljudskog lica. No, postoji i udruga arhitekata koja se bavi zlatnim rezom u arhitekturi.

Na stranici Online Mortage Advisor objavili su svoju studiju tijekom koje su proučavali povijesne gradove diljem Ujedinjenog Kraljevstva, ali i ostataka svijeta te proučavali najpoznatije zgrade i arhitekturu gradova. Izračunali su proporcije najduljih i najkraćih veličina i njihovih dimenzija te ih usporedili sa zlatnim rezom i zaključili sljedeće.

Prema postotku u kojem se ljepota gradova podudara sa zlatnim rezom, zaključili su kako je s 83.7% najljepši grad u Ujedinjenom Kraljevstvu – Chester. Slijede ga London, Belfast i Liverpool.

Potom su se bacili na malo zahtjevniji zadatak – pronaći „najljepši grad na svijetu“. Naravno, ljepota je u oku promatrača i ovo treba uzeti kao zabavnu statistiku, a ne povod za rivalstva. Ali kada bismo se natjecali, titulu najljepšeg grada s postotkom podudarnosti sa zlatnim rezom odnijela bi Venecija s 83.3%. Slijede ju Rim, Barcelona i Prag.

U top 10 gradova ušli su još jedni naši susjedi, a to su Mađari sa svojom prijestolnicom Budimpeštom koja je zauzela 7. mjesto.

Ipak, moramo priznati da od Talijana manje nismo ni očekivali.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide