Australija će zabraniti rekreativni vaping

Photo credit: Canva

Australija će zabraniti rekreativni vaping, najavio je ministar zdravstva Mark Butler. 

Prema novim pravilima elektronski uređaj za pušenje prodavat će se samo u ljekarnama i zabranit će se uvoz onih uređaja koje nisu naručile ljekarne, prenosi Index.

Zabranit će se sve jednokratne e-cigarete te uvesti restrikcije na pakiranje, okuse i dostupne boje, rekao je ministar u obraćanju u Nacionalnom klubu novinara Australije.

“Nema više okusa žvakaće gume, nema više ružičastih jednoroga ili e-cigareta prerušenih u markere za djecu da ih sakriju u svoje pernice. Umjesto toga, imat ćemo obično pakiranje s jednostavnim okusima”, rekao je Butler.

Rekao je da je pušenje e-cigareta “najveća rupa u zakonu u australskoj povijesti” i da Australija neće dopustiti da se ponište dobici koje je postigla smanjenjem upotrebe duhana s “novom prijetnjom zdravlju”.

Vaping uglavnom koriste mladi
Butler je rekao da je vaping u Australiji postao rekreacijski proizvod, koji se uglavnom prodaje tinejdžerima i mladim ljudima za koje postoji tri puta veća vjerojatnost da će početi pušiti.

“E-cigarete prodavale su se vladama i zajednicama diljem svijeta kao terapeutski proizvod koji pomaže dugogodišnjim pušačima da prestanu pušiti. Nećemo stajati po strani i dopustiti da pušenje e-cigareta stvori još jednu generaciju ovisnika o nikotinu”, rekao je.

Najavio je paket potpore zdravstvenom sustavu, uključujući novi nacionalni program probira raka pluća.

Australija će povećavati porez na duhan za pet posto godišnje u iduće tri godine kako bi pomogla u plaćanju programa.

“Znamo da je skuplja cigareta neprivlačnija cigareta”, dodao je.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide