Bolesna žena u Ekvadoru tražila da se legalizira eutanazija. Ustavni sud: U pravu je

Photo Credit: Pixabay

Ekvador je danas dekriminalizirao eutanaziju, postavši druga latinoamerička zemlja koja je dopustila taj postupak, kao odgovor na tužbu koju je pokrenula neizlječivo bolesna pacijentica.

Ustavni sud je sa sedam glasova za i dva protiv otvorio vrata liječnicima da pomognu neizlječivim pacijentima da umru i za to ne budu kažnjeni zatvorom, prenosi: Index.hr

Ekvador je danas dekriminalizirao eutanaziju, postavši druga latinoamerička zemlja koja je dopustila taj postupak, kao odgovor na tužbu koju je pokrenula neizlječivo bolesna pacijentica.

Ustavni sud je sa sedam glasova za i dva protiv otvorio vrata liječnicima da pomognu neizlječivim pacijentima da umru i za to ne budu kažnjeni zatvorom.

Urugvaj i Čile raspravljaju o eutanaziji
Zakonodavci u Urugvaju i Čileu trenutno raspravljaju o tom pitanju, dok Meksiko ima takozvani zakon o “dobroj smrti” koji dopušta pacijentu ili njegovoj obitelji da odustane od održavanja života .

Nakon proučavanja Roldaninih argumenata, sud u ovoj tradicionalno konzervativnoj, većinski katoličkoj naciji presudio je da bi “nekome tko prolazi kroz takvu situaciju bilo nerazumno nametnuti obvezu da ostane živ”.

“Svako ljudsko biće može donositi slobodne i utemeljene odluke kada je njihov osobni razvoj ugrožen, što… uključuje mogućnost okončanja intenzivne patnje uzrokovane ozbiljnom i nepovratnom tjelesnom ozljedom ili ozbiljnom i neizlječivom bolešću”, navodi se.

Izrađuju pravilnik
Sud je zadužio Ministarstvo zdravstva da u roku od dva mjeseca izradi pravilnik o postupku. Ured pučkog pravobranitelja trebao bi izraditi nacrt zakona o eutanaziji u roku od šest mjeseci koji bi Kongres odobrio u roku od godinu dana.

Roldanin otac, koji potpuno podržava kćer, rekao je novinarima da ima pomiješane osjećaje o ishodu slučaja.

Postoji “zadovoljstvo što je Paola uspjela ostvariti povijesni događaj, to je naslijeđe za ekvadorsko društvo”, rekao je.

Ali mu je “srce napola slomljeno jer bi ishod mogao biti smrt moje kćeri”.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide