Britanski znanstvenici su otkrili klorovodik na Marsu

mars

Dvojica britanskih znanstvenika otkrila su vodeno isparavanje u atmosferi Marsa što je novi prilog tezi da je na crvenom planetu nekoć postojao život.

Znanstvenici se uglavnom slažu da je Mars u prošlosti obilovao tekućom vodom, s jezerima i rijekama. Danas je sva voda crvenog planeta uglavnom zarobljena u ledenim kalotama ispod površine, donosi Jutarnji.

Međutim, nova studija koju su u časopisu Science Advances objavili britanski znanstvenici sveučilišta Open University, sugerira da se dio te vode ispušta u obliku klorovodika u Marsovu atmosferu.
Otkriće je ostvareno zahvaljujući malenom uređaju NOMAD – koji je učvršćen na sondi ExoMars Europske svemirske agencije (ESA) i ruskog Roskozmosa, a koji mjeri svjetlost što prolazi kroz Marsovu atmosferu.

Zajednički rusko-europski projekt ExoMars-2016 prvi je put otkrio klorovodik u atmosferi crvenog planeta ukazujući na nepoznate kemijske procese, priopćila je u četvrtak ruska svemirska agencija Roskosmos.

"Ako shvatimo kako se odvija isparavanje vode na Marsu to će nam pomoći u traženju odgovora na ključno pitanje: je li bilo života na Marsu?", kaže Horne.

Nova studija objavljena je u tjednu ‘velike gužve’ na Marsu. Upravo u srijedu, kada je studija objavljena u znanstvenom časopisu, kineska sonda Tianwen-1 ušla je u Marsovu orbitu, više od pola godine nakon lansiranja u okviru ambicioznog svemirskog programa koji je Kina počela.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide