Čišćenje podmorja spaja generacije i briše granice

Čišćenje podmorja spaja generacije i briše granice
ilustracija

Djeca i ronioci zajedno u zaštiti mora

Već devetu godinu za redom, hrvatski i slovenski ronioci udružuju snage u akciji čišćenja podmorja u Savudriji i Luci Piran. Ove godine, pridružuju im se djeca iz Ukrajine, Gline, Zagreba i Slovenije.

Djeca iz različitih krajeva u akciji čišćenja

Tijekom vikenda od 7. do 9. lipnja, više od 50 djece iz potresom pogođenih područja Gline, ratom pogođene Ukrajine, kao i djeca iz Zagreba i Slovenije, sudjelovat će u čišćenju podmorja uz obalu Kampa Veli Jože u Savudriji. Djeca će zajedno s roniocima učiti o važnosti očuvanja mora i zaštite okoliša.

Ronioci čiste obje strane zaljeva

Više od 80 hrvatskih i slovenskih ronioca čistit će podmorje na obje strane zaljeva, uklanjajući krupni otpad iz Luka Savudrija i Piran. U ovom velikom ekološkom pothvatu sudjeluju brojni ronilački klubovi, Javne vatrogasne postrojbe, te pripadnici civilne zaštite iz Hrvatske i Slovenije.

Edukativne radionice i ekološka svijest

Uz ekološki i humanitarni karakter, akcija čišćenja ima i značajan edukativan učinak. Djeca će sudjelovati u raznim aktivnostima na moru i edukativnim radionicama o sigurnosti na moru, važnosti zaštite prirode te opremi za sigurnu plovidbu.

Međunarodna suradnja i podrška

Akcija se provodi u organizaciji Agencije Plava promocija, Zagrebačkog holdinga i njegove podružnice Vladimir Nazor, Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, te PGD Piran, uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske, Instituta za vode Josip Juraj Strossmayer, Grada Umaga i Grada Pirana.

Sudjelovanje ukrajinskih veterana

Posebni gosti akcije bit će ukrajinski veterani, koji sudjeluju u programu resocijalizacije uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Ova akcija simbolizira međunarodnu suradnju i zajednički napor u očuvanju prirodnih ljepota Jadranskog mora.

Izvor i detaljnije: Glas Istre

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide