Dan Europe obilježava se diljem Europske unije

Dan Europe obilježava se diljem Europske unije

Hrt i drugi mediji izvještavaju da se Dan Europe, koji se obilježava svake godine 9. svibnja, slavi u spomen na Schumanovu deklaraciju iz 1950. godine. Ovaj dan predstavlja priliku za proslavu mira, jedinstva, prosperiteta i vrijednosti koje promiče Europska unija.

Ove godine, Dan Europe ima dodatno značenje jer se obilježava 20. obljetnica najvećeg proširenja EU, kada je 2004. godine Unija dobila deset novih članica. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske naglasilo je trajnu privlačnost europskog projekta, istovremeno upozoravajući na izazove s kojima se EU suočava, poput sigurnosnih i klimatskih pitanja.

Diljem Europe, više od 60 gradova osvijetlilo je spomenike i prepoznatljive lokacije simbolima EU-a kako bi poslali poruku zajedništva mjesec dana prije europskih izbora koji će se održati od 6. do 9. lipnja. U Zagrebu su zasvijetlile fontane ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice, dok je u Rimu Kolosej obasjan europskim bojama. U Parizu su na Slavoluku pobjede projicirani slogani institucionalne kampanje “Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost”, a u Bruxellesu je igra svjetla na “Grand Place” podsjećala na odbrojavanje do izbora.

Građani su pozvani da posjete institucije EU-a, a vrata su za javnost otvorile zgrade Europskog parlamenta u Bruxellesu, Strasbourgu i Luxembourgu. Ove godine, EU je organizirala niz događanja i aktivnosti kako bi građanima približila rad svojih institucija i potaknula ih na sudjelovanje u europskim izborima.

Tportal također piše kako će građani imati priliku sudjelovati u debatama, koncertima, igrama i drugim aktivnostima. Cilj je edukacija građana o važnosti njihovog glasa u europskim izborima te o načinu na koji mogu doprinijeti zaštiti demokracije.

Obilježavanje Dana Europe pruža priliku da se prisjetimo važnosti europske suradnje i zajedničkih napora za očuvanje mira i prosperiteta na kontinentu. Europski projekt, unatoč izazovima, nastavlja biti simbol jedinstva i solidarnosti među narodima Europe.

Izvor: Hrt

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide