Danas je međunarodni Praznik rada - Prvi maj

Sretan Vam 1. maj Praznik rada!
ilustracija Eurostar

Sretan 1. maj, Praznik rada!

Međunarodni praznik rada

Praznik rada, poznat i kao Prvi maj, međunarodni je praznik kojim se slavi radnička dostignuća i doprinos radničkog pokreta. Ovaj dan prepoznat je u više od 80 zemalja diljem svijeta, gdje se 1. svibnja obilježava kao državni praznik još od 1945. godine. Njegovo obilježavanje uključuje parade, koncerte i druge manifestacije ali i demonstracije. Služi kao podsjetnik na povijest radničkog pokreta i borbe za radnička prava.

Povijest Praznika rada

Praznik rada vuče korijene iz radničkog pokreta u 19. stoljeću, kada su se radnici diljem Europe i Sjedinjenih Država borili za kraće radno vrijeme i bolje uvjete rada. Na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, tijekom industrijske revolucije, prvi put se pojavio pojam radnika, koji je označavao one koji su radili u tvornicama, rudnicima i drugim industrijskim postrojenjima.

U Sjedinjenim Državama 1886. godine dogodio se štrajk u Chicagu poznat kao Haymarketska afera. Tog 1. svibnja, između 300.000 i 500.000 radnika stupilo je u štrajk diljem zemlje, zahtijevajući osmosatno radno vrijeme. U Chicagu je u tom štrajku sudjelovalo gotovo 40.000 ljudi. Do 3. svibnja, štrajk je bio dobro koordiniran i uglavnom nenasilan, ali se tada dogodio sukob između štrajkača i policije, što je rezultiralo nasiljem. Dan kasnije, 4. svibnja, tijekom prosvjeda na trgu Haymarket, bačena je bomba koja je uzrokovala smrt sedam policajaca i najmanje četiri civila. Uslijedile su represalije nad anarhistima, koji su optuženi za urotu i osuđeni na smrt ili dugogodišnji zatvor.

Značaj Haymarketske afere

Haymarketska afera postala je simbolom borbe za radnička prava, a Druga internacionala, međunarodna organizacija radnika i socijalista, 1889. godine proglasila je 1. svibnja međunarodnim danom radnika u znak sjećanja na događaje u Chicagu. Ovaj datum također je postao simbolom solidarnosti radničkog pokreta diljem svijeta.

Praznik rada danas

Praznik rada danas se obilježava u mnogim zemljama svijeta kroz proslave, govore i prosvjede. U Sjedinjenim Državama, iako se borba za osmosatno radno vrijeme nastavila u obliku novih prosvjeda, oni ne obilježavaju Praznik rada 1. svibnja, već prvog ponedjeljka u rujnu pod nazivom Labor Day. U Europi i drugim dijelovima svijeta, Prvi maj ostaje neradan dan posvećen proslavi radničkih prava.

U Hrvatskoj se 1. svibnja slavi kao državni praznik od 1945. godine, što je zadržano sve do danas. U Sloveniji i Srbiji neradni su 1. i 2. svibnja. Osim toga, Praznik rada ostaje važan simbol borbe za pravedne i humane radne uvjete, potičući razmišljanje o postignućima radničkog pokreta i potrebama današnjih radnika.

Sretan Vam 1. maj, Praznik rada!

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide