Dramatičan običaj Velikog petka - Filipinci i tradicija razapinjanja

Dramatičan običaj Velikog petka - Filipinci i tradicija razapinjanja
Ilustracija

Prema izvješću tportal.hr, Filipinci obilježavaju Veliki petak na posebno dramatičan način, sudjelovanjem u tradicionalnom razapinjanju i bičevanju, što je duboko ukorijenjeno u vjerskim običajima ove većinski katoličke zemlje. Najmanje desetak vjernika dobrovoljno se razapinje na drvene križeve, dok drugi bičuju svoja leđa do krvi, u znak uprizorenja smrti Isusa Krista. 

Ovaj obred, koji privlači tisuće posjetitelja i održava se u intenzivnoj ljetnoj vrućini, najpopularniji je u selu San Pedro Cutud, gdje Ruben Enaje, koji je sudjelovao u obredu već 35 puta, ističe svoju predanost i molitve za blagoslov i zaštitu Filipina.

Katolička crkva ne promiče ekstremne akte vjere kao što su ovi, ali tolerira praksu koja je postala ključni dio vjerskog izražavanja u zemlji gdje katolici predstavljaju više od 85% stanovništva. Veliki tjedan smatra se najvažnijim vjerskim događajem na Filipinima, demonstrirajući snagu i dubinu vjerskih uvjerenja među Filipincima.

U Hrvatskoj, gdje je prisutan značajan broj Filipinaca, postoji mogućnost da se slični običaji predstave i ovdje. Do kraja studenoga izdano je više od 10.000 dozvola za rad Filipincima, što ukazuje na rastuću filipinsku zajednicu. Dok se Hrvatska otvara za veći broj stranih radnika, zanimljivo je promatrati kako će se filipinske tradicije i kultura možda dijeliti i slaviti i u Hrvatskoj.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide