Država planira zakonski odrediti minimalnu temperaturu u stanovima?

Photo credit: Canva

Rusija je smanjila isporuku plina, a u Njemačkoj se sve češće postavlja pitanje: što ako dođe do nestašice plina? I treba li država propisivati ​​konkretne mjere štednje, poput minimalne temperature u stanovima? 

“Zakonski regulirano zamrzavanje je besmislica”, izjavila je za dpa ministrica graditeljstva Klara Geywitz, prensoi Poslovni.

Ali Savezno udruženje za stambena pitanja i nekretnine (GdW) kaže drugačije. “Ako su opskrbe plinom Njemačkoj tako male, a postoje nestašice, minimalna temperatura treba biti zakonski regulirana”, rekao je predsjednik GdW-a Axel Gedaschko. Minimalni temperaturni prag tada bi se trebao spustiti na 18 stupnjeva Celzija danju i 16 stupnjeva noću, rekao je Gedaschko za novine medijske grupe Funke.

Sada je minimalna temperatura zimi 20 ili 22 stupnja.

Ruska državna tvrtka Gazprom prošlog je tjedna uvela ograničenja za opskrbu Njemačke plinovodom Sjeverni tok 1. GdW je pozvao svoje tvrtke članice da provjere mogućnosti uštede u zgradama koje se griju na plin, rekao je Gedaschko.

Predsjednik Federalne mrežne agencije Klaus Müller rekao je prošli tjedan da je sniženje minimalne temperature moguće.

Zakonom je propisano da iznajmljivač mora prilagoditi sustav grijanja tijekom sezone tako da minimalna temperatura bude između 20 i 22 stupnja, rekao je Müller. “Država bi mogla privremeno smanjiti potrebe za grijanjem za stanodavce. O tome razgovaramo s političarima”, rekao je Müller za Rheinische Post, prenosi Fenix Magazin.

“Ako ne uspijemo povećati pričuve, morat ćemo posegnuti za mjerama štednje, ako je potrebno, i zakonskim”, rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck za televiziju ARD prošli tjedan. Na pitanje može li se to odnositi na snižavanje minimalnog temperaturnog praga u stanovima, ministar je rekao da se Vlada još nije pozabavila tim pitanjem. “Pogledat ćemo sve relevantne zakone.”

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide