Egipatski arheolozi u grobnici na obali Nila otkrili mumificirane krokodile

Photo credit: Canva

Egipatski arheolozi nedavno su u grobnici u Qubbat al-Hawi na zapadnoj obali Nila otkrili deset mumificiranih krokodila za koje se procjenjuje da su stari oko 2500 godina, prenosi Jutarnji

Prema portalu Art Daily, krokodili su vjerojatno sačuvani u ritualu u čast božanstvu plodnosti zvanom Sobek.

Krokodili su imali važnu ulogu u egipatskoj kulturi tisućama godina. Osim što su se povezivali sa spomenutim božanstvom, bili su i izvor hrane, a dijelovi životinje, poput njezine masti, koristili su se u medicinske svrhe.

Mumificirane životinje, uključujući ibise, mačke i babune, relativno su česti nalazi u egipatskim grobnicama. Iskopani su i ostaci mumificiranih krokodila, no oni su uglavnom bili mali ili tek izleženi. Osim toga, krokodili predstavljeni u novoj studiji savršeno su očuvani.

Na lokalitetu Qubbat al-Hawi arheolozi su 2018. ispod deponije smeća iz bizantskog doba otkrili sedam manjih grobnica. U jednoj od njih naišli su na mumificirane krokodile. Od deset pronađenih mumificiranih ostataka odraslih krokodila, sačuvane su glave samo pet. Preostalih pet je u različitom stanju očuvanosti. Među njima je i jedan, duži od sedam metara, koji je gotovo u cijelosti sačuvan.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide