Ekološke aktivistkinje rukama se zalijepile za Goyine slike u madridskom Pradu

Photo credit: Canva

Dvije ekološke aktivistkinje u subotu su se rukama zalijepile za okvire Goyinih slika u madridskome Pradu, osuđujući na taj način nedjelovanje vlasti u borbi s globalnim zatopljenjem, objavila je španjolska policija. Aktivistkinje nisu oštetile umjetnička platna, ali su na zidu između dviju slika napisale “+1,5°C”, što se odnosi na krajnji cilj zatopljenja koji je postavila međunarodna zajednica. Obje su uhićene i privedene. 

U snimci koju je na internetu objavio Extinction rebellion, ekološki kolektiv koji provodi građanski neposluh, vide se aktivistkinje s rukama zalijepljenim za okvir slika prije nego što su se za njih pobrinuli službenici muzeja. Riječ je o Goyinim slikama Gola Maja i Odjevena Maja, prenosi Index.

Akcija je organizirana “u znak protesta” protiv “globalnog porasta temperatura, koje će prouzročiti nestabilnu klimu s ozbiljnim posljedicama za čitav planet”, ističe se u priopćenju ekološkog kolektiva.

Aktivisti angažirani na zaštiti okoliša slične su akcije nedavno proveli u raznim muzejima svijeta. Cilj su im bila poznata umjetnička djela u nekoliko europskih gradova.

Jedni su se zalijepili rukama za staklo koje štiti Djevojku s bisernom naušnicom Johannesa Vermeera u muzeju u Nizozemskoj, drugi su polili juhom iz konzerve staklo koje štiti Van Goghove Suncokrete izložene u Nacionalnoj galeriji u Londonu, a u petak su aktivisti u Rimu juhom zalili Van Goghova Sijača.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide