EU daje više od milijarde eura Africi kako bi se mogla prilagoditi promjeni klime

Photo credit: Canva

EU i neke države članice uplatit će više od milijarde eura pomoći Africi da se prilagodi promjenama klime, objavio je danas potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans u Egiptu. 

“Zajedno, Europska unija i četiri države članice – Danska, Francuska, Nizozemska i Njemačka – osigurat će više od milijarde eura da pomognu prilagodbu Afrike”, najavio je Timmermans na klimatskom summitu COP27 u ljetovalištu Šarm-el-Šeik, prenosi Index.

Ta inicijativa mora pokrenuti nove i postojeće programe prilagodbe, priopćila je Komisija ne navodeći koliki je postotak novih programa. Taj novac poslužit će za prikupljanje podataka o klimatskim rizicima, zatim za jačanje sustava ranog upozorenja stanovništva na neposrednu katastrofu te pomoć u prikupljanju novca za borbu protiv klimatskih promjena.

Odbijen prijedlog skupine G77+Kina
Dio novca usmjerit će se na pokriće gubitaka i šteta koje pretrpi kontinent. Upravo je financiranje “gubitaka i šteta” koje trpe zemlje juga jer su najizloženije klimatskim promjenama tema koja je temeljna jabuka razdora među sudionicima summita COP27.

Europska unija objavila je da će 60 milijuna eura biti specifično određeno za pokrivanje šteta. Timmermans je s druge strane odbacio prijedlog skupine G77+Kina koja okuplja više od 130 zemalja u usponu te siromašnih zemalja o osnutku specifičnog financijskog fonda za kompenzaciju šteta. Rekao je tada da će EU iznijeti vlastiti prijedlog.

Prijedlog koji je iznijela skupina G77+Kina “polazi od situacije kakva je postojala prije 30 godina, a ne iz 2022. i zato ako krenete iz 1992. zemlje koje danas imaju goleme financijske izvore i imale su velik ekonomski rast, bile bi izuzete i ne bi trebale uplaćivati u fond iz kojeg bi se pomagalo najranjivijima. Mislim da je to neprihvatljivo”, rekao je Timmermans novinarima.

Podijeli objavu sa prijateljima:

Facebook

IZ KATEGORIJE:

PRATITE NAS

najnovije objave:

Radio EUROSTAR

Umag - Buje - Novigrad

Umag, Hrvatska
[wpdts-date], [wpdts-time]
Previous slide
Next slide